Proiectul SmartCloud al UBB realizat cu fonduri europene

UBB UBB Radio

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) va primi peste cinci milioane de lei din fonduri europene pentru realizarea proiectului SmartCloud, o inițiativă de dezvoltare a infrastructurii cloud a universității, anunță un comunicat publicat pe site-ul UBB.

Potrivit comunicatului, proiectul propus de UBB pentru dezvoltarea infrastructurii cloud a fost cel mai bine clasat la nivel național între proiectele de acest gen depuse în cadrul Programului Operațional Competitivitate (POC) 2014-2020. Inițiativa SmartCloudDSS va urmări dezvoltarea unui sistem de management academic și suport decizional bazat pe Big&Smart Data.

Proiectul vizează dezvoltarea capacității de cercetare în domeniul analizei, managementului și securității datelor, prin creșterea cu 45% a capacității de procesare a infrastructurii de calcul existente și dublarea capacității de stocare, precizează sursa citată.

Obiectivele finale ale proiectului urmăresc îmbunătățirea suportului decizional pentru managementul academic, dezvoltarea atractivității pentru colaborări științifice și creșterea vizibilități pe plan internațional a cercetării științifice din domeniul analizei și securității datelor de mari dimensiuni efectuate de UBB.

Conform documentului menționat anterior, proiectul va avea două componente majore, care se referă la investiția în tehnică de calcul și software, respectiv în sistemul integrat de management academic și suport decizional. Prin urmare, proiectul va cuprinde realizarea unui nou centru de date care va extinde și va moderniza sistemul de calcul existent prin creșterea capacității de procesare și stocare a datelor. Noul proiect va fi proiectat după o arhitectură eficientă energetic de tip cluster.

De asemenea, în cadrul proiectului va fi dezvoltată o platformă care va permite raportarea producției științifice pentru diverse scopuri (evaluare), gestionarea conținuturilor open access (cursuri, prezentări), managementul financiar al resursei umane din universitate. Mai mult, platforma va evidenția managementul administrativ al proiectelor de cercetare și al competențelor academice prin promovarea ariilor care ar putea prezenta interes pentru colaboratori externi, în vederea realizării de parteneriate de cercetare, didactice, se menționează în document.

În final, comunicatul UBB precizează că, proiectul va fi implementat până la finalul anului 2021, iar valoarea totală depășește cinci milioane de lei.

Sursa: Facebook UBB

Cătălina Hui

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts