Vacanța în pandemie, provocarea verii 2020

Internaţional UBB Radio

Vara lui 2020 se anunță a fi foarte complicată pentru turismul internațional datorită restricților guvernamentale impuse din cauza pandemiei. În ciuda acestui fapt, deoarece sezonul vacanțelor se apropie cu pași repezi, turiști din întreaga lume încep să își planifice escapadele din perioada acestui sezon.

Călătoria și turismul au fost cele mai afectate industrii deoarece țările din întreaga lume și-au închis frontierele iar guvernele au impus stare de urgență, aceasta incluzând mai multe măsuri precum izolarea la domiciliu, închiderea restaurantelor, interzicerea manifestarilor în aer liber, înmormântările sau nunțile cu mai mult de opt participanți, etc. Cu toate că unele țări încep să ridice aceste reglementări, iar organizatorii de călătorii caută activități de restabilire a echilibrului, efectele ulterioare ale virusului ar putea fi devastatoare.

Totuși, cu un număr considerabil de țări care își redeschid granițele începând din această lună, renunțând la o parte mare din restricții, așteptările ca vara aceasta să nu se limiteze la vizitarea parcurilor și muzeelor încep să crească din nou.

Anul trecut, 300.000 de români și-au petrecut vacanțele în străinătate prin intermediul agențiilor de turism, iar în România, cam tot atâtea vacanțe au fost programate anul trecut, dintre care aproape 60%, la mare

În legătura cu turismul intern, Tarom a anunțat printr-un comunicat de presă că, începând cu luna iulie, va introduce noi rute interne, care să susţină repornirea turismului românesc.

“Acum ca restricţiile încep să se ridice, ne reluam activitatea şi facem ce ştim mai bine, conectăm România, intern şi internaţional. Ne bucurăm să putem oferi o alternativă sigură şi rapidă călătoriilor cu maşina sau trenul pe distanţe lungi, pentru românii care merg anul acesta în vacanţă, în ţară.” a spus George Barbu, director general TAROM.

În următoarele zile, Uniunea Europeană va lansa o aplicație disponibilă atât online cât și pe smartphone-uri pentru a le spune cetățenilor unde pot și unde nu pot călători în această vară. Portalul interactiv a fost necesar, redeschiderea frontierelor interne ale Europei fiind foarte necoordonată. Țările permit intrarea de la unele națiuni, dar nu și de la altele, astfel creându-se confuzie pe întregul continent.

România are granițe terestre deschise doar cu Ungaria iar cu excepția unor categorii de persoane toți cei care vin în țară, inclusiv românii care se repatriază, stau în carantină 14 zile. După 15 iunie se așteaptă reluarea zborurilor internaționale.

Grecia intenționează să permită accesul călătorilor începând cu 15 iunie.

“Sezonul turistic începe pe 15 iunie, când hotelurile sezoniere se pot redeschide.”, a anunțat premierul Kyriakos Mitsotakis.

Grecia a reluat serviciile regulate de feribot către insulele sale pe 25 mai, în timp ce restricţiile de călătorie în ţară au fost ridicate pe 18 mai.

Spania a anunțat, vineri, prin intermediul purtătorului de cuvânt al Guvernului, că la 1 iulie va permite cetățenilor europeni să intre în țară fără să mai petreacă 14 zile de carantină. Spania este a doua cea mai vizitată ţară din lume, după Franţa, iar turismul este crucial pentru economie, contribuind cu aproximativ 12% la Produsul Intern Brut.

De la 1 iunie, Bulgaria primește călători din spațiul UE fără a le mai impune intrarea în carantină iar din 15 iunie va elimina toate restricţiile impuse în urma pandemiei de COVID-19.

Italia și-a deschis granițele pe 3 iunie pentru cei din UE și Marea Britanie, după ce impusese pe 9 martie carantina totală a țării. De la 3 iunie, cei din UE nu sunt supuși carantinei, cu condiția să nu fi traversat și alte țări cu două săptămâni înainte să ajungă în Italia. Unele regiuni iau masuri de precautie pentru a se asigura ca “redeschiderea brusca” nu va crea noi focare de infectie. Guvernatorul Sardiniei a sugerat ca ar putea cere vizitatorilor insulei un certificat de sanatate, cel care atesta ca nu esti bolnav de COVID-19.

Franța va permite de la 15 iunie cetățenilor UE și britanicilor să călătorească fără carantină, potrivit anunțului premierului Edouard Philippe.

Marea Britanie le permite vizitatorilor din alte țări să intre în Regat din 8 iunie, cu condiția petrecerii unei carantine de 14 zile. Cei care vin în interes de serviciu, cum ar fi medicii și asistentele, fac excepție de la regulă.

Austria si-a inchis granitele terestre cu Germania, Italia, Elvetia, Liechtenstein, Slovacia si Republica Ceha. Viena intentioneaza sa-si redeschida complet frontiera cu Germania pe 15 iunie. Cancelarul Sebastian Kurz a declarat ca este optimist si ca intelegeri similare cu alte tari vecine pot fi facute saptamana aceasta.

Sursa: Litoralul Românesc

Alexandra Stanciu

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts