Austeritatea, asumată de Guvern: Executivul a aprobat aseară, în şedinţă extraordinară, planul de masuri de austeritate prin care se taie salariile si pensiile. Cele doua proiecte vor fi trimise în Parlament unde premierul Emil Boc vrea să işi asume raspunderea. “Ori Guvernul reuşeşte şi merge cu aceste legi mai departe, ori este demis şi nu se aprobă aceste legi”, a explicat premierul procedura asumării răspunderii, notează Jurnalul Naţional. Tot din Jurnalul Naţional aflăm faptul că Bac-ul se desfăşoară normal, chiar dacă profesorii sunt în grevă: 360.000 de angajaţi din educaţie au anunţat că intră de astăzi în grevă generală pe termen nelimitat. Nu toţi profesorii îşi vor opri însă activitatea. Asta pentru că greva se suprapune peste examenul de bacalaureat. Ministrul Educaţiei a făcut un apel la dascăli să intre la examen în sprijinul elevilor şi anunţa că bac-ul se va desfăşura în condiţii normale.
Cine, când şi pentru cât timp intră în grevă se întreabă Adevărul astăzi: Profesorii şi funcţionarii din administraţie încep de astăzi greva generală pe durată nelimitată. Medicii sprijină protestul. În primării va funcţiona doar serviciul de decese, iar spitalele vor asigura numai intervenţiile de urgenţă. Restul pacienţilor vor fi reprogramaţi. România bugetară nu va funcţiona astăzi. Poliţia, ambulanţa şi camerele de gardă sunt singurele unităţi publice care vor lucra exact ca într-o zi normală.
România Liberă scrie despre ancheta declanşată la spitalul din Slatina în cazul copilului de 9 ani, mort după o banală fractură: Directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, Roxana Dragomir, a anunţat că instituţia medicală a început o anchetă, în urma morţii unui copil de 9 ani, care a făcut septicemie după ce i-a fost amputat braţul, informează Hotnews, citând Agerpres.Conducerea spitalului s-a autosesizat şi va încerca să stabilească, în urma anchetei, dacă este vorba despre o culpă medicală, caz în care s-ar putea ajunge până la desfacerea contractelor de muncă a medicilor vinovaţi.Potrivit directorului Spitalului Judetean de Urgenţă Slatina, copilul a fost internat pe 23 mai cu fractură de antebraţ stâng, aflându-se în grija medicului Constantin Iancu. Micuţul a murit în urmă cu 3 zile.
Evenimentul zilei: Cum a ajuns ministrul de interne mai prost plătit ca subalternii lui? Dacă miniştrii au salarii fixe, subalternii lor îşi rotunjesc substanţial veniturile cu o serie de sporuri, prime şi indemnizaţii care uneori le triplează câştigurile de bază. Sporuri dintre cele mai diverse şi recompense în funcţie de numărul de stele de pe umeri – acestea sunt atuurile care-i fac pe unii secretari de stat din subordinea ministrului de interne, Vasile Blaga, să fie mai bine plătiţi decât şeful lor scrie Evz.
După ce i-a găsit salariul pe Google, Boc i-a luat lui Isărescu un sfert din el: La trei luni după ce a spus despre guvernatorul BNR că “poate să-şi pună ce venit doreşte”, premierul Emi Boc s-a răzgândit. Guvernul s-a temut de un verdict de neconstituţionalitate din partea Curţii Constituţionale privind tăierea cu 25% a salariilor bugetarilor.Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, ar putea lua, de la casieria BNR, începând din iunie, un salariu mai mic cu 25%, potrivit unui proiect de lege care prevede, printre altele, ca şi salariile angajaţilor BNR să fie tăiate cu 25%, începând de luna viitoare. Decizia apare la numai trei luni după ce premierul Emil Boc declara, la un post TV, că l-a apreciat întotdeauna pe guvernatorul BNR şi că acesta “poate să-şi pună ce venit doreşte” notează ziarul Gândul.
Parlamentul şterge datorii de 8,3 miliarde euro: Cu doar o zi înainte de anunţarea de către preşedintele Băsescu a celebrelor măsuri anticriză, Parlamentul României adopta, discret, o ordonanţă de urgenţă dată în anul 2006. Scopul actului normativ emis de Guvernul Tăriceanu: scutirea datoriilor istorice în valoare de 8,3 miliarde de euro a 34 dintre marile companii şi societăţi de stat scrie Financiarul pe pagina sa electronică
Unde s-au dus cele aproape 2 miliarde de euro alocate de stat in ultimii cinci ani pentru CFR Calatori? se întreabă Ziarul Financiar, Statul roman a cheltuit in ultimii cinci ani 2 miliarde de euro prin subventionarea transportatorului feroviar de calatori CFR Calatori, companie care transporta din ce in ce mai putini pasageri si care a operat pe pierderi cumulate de 400 de milioane de euro din 2005 pana anul trecut. Unde s-au dus cele 2 miliarde de euro alocate de stat, daca numarul biletelor vandute de CFR Calatori a fost in continua scadere in ultimii cinci ani, traficul din 2009 fiind cu 32% mai mic decat cel din 2005, confortul pasagerilor nu s-a imbunatatit, iar flota de trenuri este inca deficitara?
UBB Radio