Târgul Faculăților din Universitatea Babeș-Bolyai

Din oraş Educaţie

Organizația Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai în parteneriat cu Consiliul Județean al Elevilor Cluj au organizat pe parcursul ultimelor două zile, Târgul Faculăților din Babeș-Bolyai în incinta Casei de Cultură a Studenților.

Aflat la cea de a doua ediție, târgul de facultăți și-a deschis porțile pe data de trei aprilie pentru toți elevii de liceu care au dorit să intre în contact cu gama variată de opțiuni care li se oferă odată ce au optat pentru Universitatea Babeș-Bolyai. La acest târg au participat în jur de treisprezece facultăți, fiecare având trimiși studenți reprezentanți, care le-au vorbit elevilor despre viața de student, calitățile fiecărei facultăți în parte, dar și despre ceea ce i-a determinat pe ei să facă anumite alegeri.

Organizația Studenților din Babeș-Bolyai a fost mereu preocupată de abordarea celor mai variate subiecte atunci când a venit vorba de studenți, implicit de actuali elevi care se afla în curs de decizie în privința faculății pe care o vor urma. Din acest motiv s-a născut și ideea târgului, unul din multele proiecte demarate de organizație. Aflați la fața locului, am dorit să aflăm mai multe despre ce înseamnă să iei decizia de a urma o anumită facultate, cât de mult pun elevii din România accent pe acestă decizie și care este unghiul de abordare a unei astfel de probleme. Iulia Faur, fost președinte al Consiliului Național al Elevilor și actual membru în organizația Studenților din Babeș-Bolyai ne-a vorbit despre toate aceste lucruri.

Dacă am intra într-un liceu și am sta de vorbă cu elevii unei clase terminale, peste jumatate ar spune că nu sunt hotărâți în privința facultății. De unde crezi că pornește această problemă, a lipsei de orientare, în fond?

Iulia Faur: Consider această problemă, pe cât de puțin luată în vedere, pe atât de gravă și de importantă. Indecizia elevilor vine, în opinia mea, din lipsa unui mecanism optim de identificare a competențelor acestora pe parcursul anilor de studiu preuniversitar.

Din experiența ta în Consiliul Elevilor și ulterior în Organizația Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai, cât de receptivi îi vezi pe elevi la un astfel de eveniment?

I.F:  Receptivitatea elevilor la un astfel de eveniment este, din nefericire, în scădere. Acest lucru este consecința directă a multiplelor schimbări din sistemul de învățământ românesc, elevii axându-și atenția, în primul rând, asupra examenului de bacalaureat care îmbracă de la an la an diferite forme. Scepticismul, reținerea și comoditatea acestora poate fi, pe alocuri de înțeles.

Care este nivelul de informare în rândul elevilor în ceea ce privește alegerea facultății? Referindu-ne strict la orașele mai mici.

I.F.: Trăim în secolul tehnologiei și al informației, în consecință, consider că, atâta vreme cât există deschidere și dorință din partea elevilor pentru a obține informații cu privire la facultatea pe care sunt interesați să o urmeze, pot accesa platformele online care, de regulă, sunt actualizate.

_____________

Roxana Badea

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts