Studiu: Dunărea s-a scurtat cu 134 kilometri din cauza activităţilor umane

Știință UBB Radio

O echipă internaţională a descoperit, marţi, că al doilea cel mai mare fluviu din Europa după Volga s-a micşorat în lungime cu 134 kilometri în ultimii 200 de ani, cauza fiind activităţile de regularizare şi asanare a fluviului, potrivit Agerpres.

Echipa a analizat depozitele de sedimente ale fluviului şi a descoperit că Dunărea a devenit cu 40% mai îngustă de la jumătatea secolului al XIX-lea, conform departamentului pentru mediu al landului Bavaria.

Potrivit cercetătorilor, această micşorare şi îngustare a rezultat în urma intervenţiilor cu scopul îndreptării cursului Dunării, a măsurilor de protecţie împotriva inundaţiilor şi a construcţiilor de baraje. Drept urmare, sedimentele nu s-au mai putut revărsa prin Delta Dunării în Marea Neagră rezultând în formarea lor pe malurile fluviului care a suferit modificări ireversibile.

Delta Dunării a intrat în 1991 în patrimoniul mondial al UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură) pentru că a păstrat cea mai mare biodiversitate dintre toate deltele de pe Terra, fiind una dintre cele mai importante rezervoare de viaţă pe care le are planeta noastră, potrivit Ministerului Fondurilor Europene.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Laura Costin

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts