100 de ani de la înființarea primului institut de speologie din lume la Cluj-Napoca

Știință UBB Radio

Institutul speologic „Emil Racoviță” a sărbătorit în data de 26 aprilie 2020, 100 de ani de la venirea omului de știință la Universitatea din Cluj. Evenimentul a fost marcat printr-o expoziție online organizată cu obiecte originale din arhiva şi biblioteca Institutului de Speologie din Cluj, conţinând şi câteva lucruri personale ale savantului.

Speologul își câștigase renumele mondial în biologie la Universitatea Sorbona, fiind primul naturist care a cercetat lumea vie a Antarticii, dedicându-se studiului vieții subterane din peșterile europene. De asemenea, Emil Racoviță a pus bazele Biospeologiei integrate, un nou domeniu de știință la nivel internațional.

Institutul de Speologie „Emil Racoviţă” organizează, cu ocazia aniversării, o expoziţie dedicată savantului al cărui nume îl poartă. Expoziţia „Emil Racoviţă + Speologie = 100 ani” conține obiecte originale din arhiva şi biblioteca Institutului de Speologie din Cluj, dar şi câteva lucruri personale ale savantului. Pentru moment, din cauza situaţiei actuale, expoziţia poate fi vizionată doar în mediul online, pe site-ul speologie100.webador.com. De îndată ce condiţiile o vor permite, aceasta va putea fi vizitată şi fizic, ea urmând să fie găzduită la Muzeul de Zoologie al Universităţii „Babeş-Bolyai”. Printre altele, Institutul de Speologie a pregătit şi un volum aniversar, care va fi postat, deocamdată, online, pe site.

Universitatea „Babeș-Bolyai” a anunțat că va marca această zi importantă printr-o sesiune omagială, însă doar în luna octombrie a acestui an, după cum declară, conform comunicatului, rectorul Universității „Babeș-Bolyai”, prof. univ.  dr. Daniel David:

„În «Anul Centenar Emil Racoviță» UBB va marca personalitatea acestuia printr-o sesiune omagială solemnă în luna octombrie 2020, atât cu lucrări despre contribuția lui Emil Racoviță la domeniul pe care l-a fondat la nivel internațional și la consolidarea prestigiului internațional al universității clujene, cât și prin relansarea la UBB a cercetărilor multidisciplinare asupra naturii/științelor vieții, în spiritul integrativ al savantului. Prin acest demers UBB onorează memoria savantului Emil Racoviță, profesor și rector al universității noastre, și relansează în spiritul său academic științele naturii/vieții la UBB”.

De-a lungul timpului, Institutul a inițiat și a luat parte la diverse proiecte atât la nivel național, cât și internațional. Printre aceste proiecte se numără „Completarea nivelului de cunoaștere a biodiversității prin implementarea sistemului de monitorizare a stării de conservare a speciilor și habitatelor de interes comunitar din România” sau „Cave deposits as archives of climate and environmental changes. A Center of Excellence in speleological research” (anul 2019). Mai mult, au fost publicate importante volume enciclopedice, cu o contribuţie internaţională valoroasă, cele mai recente fiind „Cave Ecology” şi „Ice Caves”, publicate în edituri importante din străinătate.

Proiectele și cercetările savanților Institutului de Speologie vizau descrierea de noi specii pentru ştiinţă, terestre sau acvatice, studii pe baza cărora pot fi identificate evenimentele evolutive care au dus la separarea speciilor de plante și animale din peșteri sau studii ale depozitelor din peșteri și zone carstice. De asemenea, în cercetările efectuate s-au urmărit reconstrucţii climatice pe baza analizei din gheaţa peşterilor, studii ale unor situri arheologice, monitorizarea peşterilor turistice, studii de impact în vederea conservării mediului subteran sau stabilirea nivelului de poluare a apelor subterane, o sursă foarte importantă de apă potabilă.

Institutul de Speologie „Emil Racoviţă” oferă, în colaborare cu Universitatea „Babeş-Bolyai” şi cu alte structuri ale Academiei Române, programe de Master şi Doctorat în biospeologie, geologie carstică, dar şi în conservarea şi protecţia mediului.

Institutul cuprinde cinci compartimente cu programe specifice de cercetare: „Biospeologie şi Edafobiologia Carstului”; „Geospeologie şi Paleontologie”; „Carstonomie, Cadastrul şi Protecţia Carstului”; „Hidrogeochimie”; Compartimentul Cluj-Napoca, potrivit www.iser.ro.

Cu ocazia centenarului Institutului de Speologie, s-a organizat evenimentul „ERIS 100 Karst Science Forum”, programat în perioada 24-27 iunie 2020, însă a fost amânat pentru anul 2021. În cadrul forumului vor fi abordate şi perspectivele interdisciplinare asupra Ştiinţelor Vieţii şi Pământului pentru următorii 100 de ani, anunţă sursa citată.

Institutul de Speologie “Emil Racoviță”, primul de acest gen din întreaga lume, a fost înființat în cinstea marelui savant Emil Racoviță (1868-1947), biolog, explorator polar și fondatorul biospeologiei, acest institut fiind creat printr-o lege specială, promulgată la 26 aprilie 1920.

Sursa: Speologie100

Sonia Lujerdean

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts