China a lansat cu succes prima misiune cu echipaj uman spre noua sa stație spațială

Tech UBB Radio

Trei astronauți chinezi au zburat joi, 17 iunie, pe o stație spațială neterminată, în prima misiune cu echipaj din China, ultima fiind în 2016.

Este cea mai îndelungată misiune spaţială cu echipaj uman a Chinei de până acum și, de asemenea, prima din ultimii cinci ani. Racheta va ateriza la modulul Tianhe al stației spațiale chineze, aflată încă în construcții. Shenzhou-12 este a treia dintr-un lanț de 11 misiuni, dintre care patru vor fi cu echipaj. Cele patru au drep scop finalizarea construcției stației spațiale, începută în aprilie, când a fost lansat modulul Tianhe, primul dintre cele trei mari module ale stației, conform Reuters.

La bordul lui Tianhe, cei trei astronauți vor testa tehnologia modulului, inclusiv sistemul său de menținere a vieții. Aceștia vor fi, totodată, monitorizați pentru a vedea cât de bine se adaptează la viața în spațiu pe o perioadă lungă de timp, din punct de vedere fizic și psihologic. Următoarea misiune în spațiu având durata de șase luni.

„Aceasta va fi prima misiune cu echipaj din faza de construcție a stației spațiale și sunt norocos că voi fi primul responsabil de asta”, a declarat Nie Haisheng, cu o zi înainte de lansare. Astronautul veteran a fost salutat de echipa sa ca un bastion al stabilității și o figură de profesor care îi provoacă în mod constant pe alții cu întrebări dificile.

Dacă Stația Internațională Spațială, susținută în principal de Statele Unite, Rusia, Japonia, Europa și Canada, este dezafectată, China ar fi operatorul singurei stații spațiale active. Acest lucru i-ar putea oferi o putere mai mare în modelarea normelor și reglementărilor viitoare pentru spațiul din apropierea Pământului, care este deja plin de sateliți chinezi.

Fostul pilot al forțelor aeriene Tang Hongbo, în vârstă de 45 de ani, provenea dintr-un lot ulterior de astronauți și s-a antrenat mai mult de un deceniu înainte de a fi selectat pentru primul său zbor spațial pe Shenzhou-12. „Am așteptat 11 ani și, în sfârșit, sunt pregătit și pot contribui cu puterea mea”, a declarat Tang reporterilor.

 

Sursă foto: Unsplash

Chiriac Adina

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts