AUDIO | Terapia cu cocktail de anticorpi AstraZeneca nu reușește să prevină COVID-19

Sănătate UBB Radio

AstraZeneca a anunţat marţi, 15 iunie, că un studiu clinic de înaltă calitate, nu a reuşit să ofere dovezi că terapia sa cu anticorpi pentru Covid-19 protejează de boală oamenii care au intrat în contact cu o persoană infectată.

Studiul a evaluat dacă terapia, cu cocktail de două tipuri de anticorpi, ar putea împiedica adulții, care au fost expuși la virus în ultimele opt zile, să dezvolte simptome de COVID-19. Terapia, AZD7442, a fost 33% eficace în reducerea riscului de persoane în curs de dezvoltare a simptomelor, în comparație cu efectul placebo, dar acest rezultat nu a fost semnificativ statistic, ceea ce înseamnă că s-ar fi putut datora întâmplării și nu terapiei, conform Reuters.

Studiul de fază III, care nu a fost revizuit de specialiști din afara acestuia, a inclus 1.121 de participanți din Regatul Unit și Statele Unite. Marea majoritate a persoanelor implicate, deși nu toate, nu aveau virusul la începutul procesului. Rezultatele pentru un subgrup de participanți care nu au fost infectați de la început, au fost mai încurajatoare, însă analiza primară s-a bazat pe rezultatele tuturor participanților.

„Deși acest studiu nu a îndeplinit criteriul final principal împotriva bolilor simptomatice, suntem încurajați de protecția observată la participanții negativi ai PCR în urma tratamentului cu AZD7442”, a declarat vicepreședintele executiv al AstraZeneca, Mene Pangalos, într-o declarație, referindu-se la testele de reacție în lanț ale polimerazei care diagnostichează COVID-19.

În plus, compania se bazează pe studii suplimentare pentru calitatea produsului. Încă cinci studii sunt în desfășurare, testând cocktail-ul de anticorpi ca tratament sau pentru prevenire. Următorul va fi probabil un studiu mai mare de testare a produsului la persoanele cu un sistem imunitar slăbit, care nu pot beneficia de un vaccin, din cauza cancerului sau a unui transplant de organe.

AZD7442 aparține unei clase de medicamente numite anticorpi monoclonali care imită anticorpii naturali produși de organism pentru a lupta împotriva infecțiilor. Terapii similare au fost dezvoltate de rivalii Regeneron, Celltrion, Eli Lilly și GlaxoSmithKline cu partenerul Vir. Acestea au fost aprobate de autoritățile de reglementare din SUA pentru tratarea pacienților cu COVID neospitalizați.

În ciuda acestui fapt, rezultatele AstraZeneca sunt o mică lovitură pentru industria medicamentelor, care încearcă să găsească alternative ale vaccinului mai bine direcţionate contra Covid-19, în special pentru persoanele care nu pot fi vaccinate sau pentru cei care ar putea avea un răspuns inadecvat la vaccinări.

 

 

Sursă foto: Unsplash

Chiriac Adina

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts