Bitdefender: România, în top zece european între țintele preferate pentru atacuri informatice

Tech UBB Radio

Specialiștii în securitate informatică de la Bitfender estimează că numărul de infectări pe plan medical din țările europene, Statele Unite ale Americii, Africa de Sud și Australia și cel al infectării cu amenintări informatice din aceste țări vizate, din luna aprilie, ar avea o legătură direct proporțională.

Datele statistice ale companiei Bitfender arată că atacurile cibernetice pe tema noului coronavirus din luna aprilie au atins cote maxime, înregistrându-se circa 4.000 de astfel de atacuri pe zi, cu o activitate sporită de luni până vineri, perioadă în care mai multe dispozitiveze sunt active, comparativ cu zilele de sâmbătă și duminică.

Dacă în prima jumătate a lunii martie numărul atacurilor nu depășea ordinul miilor, situația din zilele 18 și 19 martie, precum și din 14, 16 și 17 aprilie arată îngrijorător, înregistrandu-se cifre de până la trei ori mai mari față de o zi obișnuită.

Nu este de mirare că țările cele mai vizate sunt chiar acelea care au înregistrat o creștere semnificativa a numărului de infectări cu SARS-CoV-2 în luna aprilie, interesul crescut al oamenilor pentru acest subiect, frica și dezinformarea constituind slăbiciunile pe care atacatorii le vizează. În fruntea clasamentului celor mai afectate țări se află cele europene, Statele Unite ale Americii, Africa de Sud și Australia. România este una dintre țintele preferate din Europa ale atacatorilor în luna aprilie.

Atacurile sunt trimise în cele mai multe cazuri sub forma unor e-mail-uri care conțin linkuri, aplicații sau documente atașate infectate, de aceea specialistul în securitate informatică la Bitdefender, Liviu Arsene, recomandă:

„Dacă să rămâi în siguranță în viața reală înseamnă să păstrezi distanța socială, aceeași regulă se aplică și în viața digitală: nu credeți tot ce citiți pe internet, verificați toate informațiile apelând la surse oficiale, instalați mereu o soluție de securitate și nu deschideți fișiere atașate sau linkuri venite de la necunoscuți”.

Puteți vizualiza desfășurarea atacurilor cibernetice la nivel mondial accesând harta actualizată în timp real pusă la dispoziție de Bitdefender: Cyberthreat real-time map

Estimarea specialiștilor în securitate informatică de la Bitdefender este că acest tip de atacuri va fi întreținut de creșterea ratei infectării cu noul coronavirus în rândul populației. Subiectele cel mai adesea abordate de atacatori sunt cele legate de vaccinurile pentru prevenirea infectării cu SARS-CoV-2 și antidoturile care promit efecte miraculoase în tratarea bolii COVID-19.

Companiile sunt de asemenea vizate de atacatori, industriile cele mai afectate fiind comerțul, transporturile, producția, IT-ul și turismul.

Sursa: Pexels

Denisa Ardelean

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts