Tinerii pasionați de IT se pot înscrie în selecția națională a Campionatului European de Securitate Cibernetică

Tech UBB Radio

Campionatul European de Securitate Cibernetică (ECSC) se organizează în mediul online. Până în data de 8 mai, tinerii pasionați se pot înscrie pentru a participa la prima etapă a fazei naționale.

Tinerii interesați de dezvoltarea abilităților tehnice de profil se pot pregăti pentru Campionatul European de Securitate Cibernetică pe platforma online cyberedu.ro, un spațiu digital care reunește majoritatea exercițiilor propuse în faza națională și cea internațională a Campionatului. Pentru faza de preselecţie naţională înscrierile se pot face pe site-ul cybersecuritychallenge.ro, iar la concurs pot participa tineri cu vârsta de până la 25 de ani, pasionaţi de securitate cibernetică.

Conform programului etapei naționale, publicat pe site-ul oficial, în intervalul 9 mai, ora 12:00 – 10 mai, ora 12:00, va avea loc prima sesiune de calificare (online), în urma căreia primii 15 participanți din fiecare categorie (juniori sau seniori) se vor califica pentru următoarea etapă. Primii trei clasaţi la sfârşitul etapei online vor primi premii din partea organizatorilor şi a partenerilor, precizează CERT-RO. În perioada mai – septembrie vor fi organizate mai multe competiții Capure The Flag (CTF), exclusiv online, iar în toamnă se va organiza o sesiune de training și testare în cadrul unui bootcamp. Timp de cinci zile, specialiști în domeniu vor fi prezenți și vor organiza exerciții din domeniul securității aplicaţiilor web, atacului şi apărării cibernetice, criptografiei, analizei traficului de reţea şi abilităţi de prezentare.

Totodată, Agenţia Europeană pentru Securitate Cibernetică (European Union Agency for Cybersecurity – ENISA), inițiatorul Campionatului European de Securitate Cibernetică, oferă oportunitatea câte unui concurent din echipele clasate pe primele două locuri la faza finală a #ECSC2020 de la Viena să efectueze un stagiu plătit, de maxim 12 luni, în cadrul Agenţiei. Sarcinile celor doi stagiari vor veni în sprijinul organizării European Cyber Security Challenge 2021 şi International Cyber Security Challenge 2021, precum şi alte activităţi, în zona operaţiunilor de bază ale ENISA.

Securitatea cibernetică a devenit un domeniu atractiv pentru tineri, aceștia fiind activi în social media și conștienți de pericolele existe în online. Alexia Chioran, elevă în clasa a zecea, mărturisește că un concurs organizat în această perioadă este bine-venit.

În anul 2019, România a câştigat, în premieră, titlul de campioană europeană la competiţia European Cyber Security Challenge 2019, care a avut loc în perioada 9-11 octombrie la Bucureşti. Pe podiumul competiţiei, România a fost urmată de Italia şi Austria.

Clasarea pe primul loc în ierarhia europeană a experţilor în securitate cibernetică reprezintă o premieră pentru echipa României, după ce, la două dintre ediţiile anterioare ale concursului (2016 – în Germania şi 2017, în Spania), naţionala noastră s-a clasat pe poziţia a II-a.

European Cyber Security Challange (ECSC) este o iniţiativă a Agenţiei Europene pentru Securitatea Reţelelor Informatice şi a Datelor (European Union Agency for Network Internet Security – ENISA) şi face parte din Planul de Acţiune pentru Implementarea Strategiei de Securitate Cibernetică a Uniunii Europene.

Calendarul ECSC mai cuprinde organizarea concursului la Praga – în 2021, Norvegia (2022) şi Italia (2023).

Sursa: Pexels

Sonia Lujerdean

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts