Descoperire ştiinţifică: un nou microb poate face ţânţarii rezistenţi la malarie, reducând astfel transmisibilitatea la oameni

Știință UBB Radio

O echipă de cercetători din Kenya şi Regatul Unit de la Centrul Internaţional de Fiziologie şi Ecologie al Insectelor (ICIPE) au descoperit, luni, că boala infecţioasă numită malarie care se transmite prin ţânţari ar putea fi combătută prin microbul Microsporidia MB.

Malaria, boala răspândită în regiunile tropicale şi subtropicale a pus în pericol viaţa a 228 milioane de oameni la nivel global în 2018. În acelaşi an se estimează un număr de 405.000 de decese provocate de malarie, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Principala cauză a malariei sunt un grup de paraziţi care se înmulţesc si provoacă condiţii medicale serioase precum: febră, anemie, simptome de gripă, comă şi moarte.

Descoperirea microbului a fost realizată prin studiul ţânţarilor pe malurile lacului Victoria din Kenya. Potrivit BBC News, cercetătorii nu au putut găsi un singur ţânţar purtător al microbului Microsporidia MB care să aibă şi paraziţi ai malariei. Microsporidia MB trăieşte în intestinele şi organele genitale ale ţânţarilor şi le oferă un strat de protecţie împotriva paraziţilor malariei. Microbul este o rudă îndepărtată a fungilor (ciupercilor) care locuieşte în alt organism.

„Multe dintre acestea provoacă boli în insecte, dar acesta a optat să nu fie dăunător gazdei sale, ţânţarul, microbul fiind simbiont”, a explicat Jeremy Harren pentru Euronews.

De-a lungul anilor se poate observa o scădere în numărul celor infectaţi cu malarie precum în ţările de impact înalt unde de la 177 milioane de cazuri din 2010 s-a ajuns la 155 milioane în 2018. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii acest lucru s-ar putea datora folosirii plaselor de ţânţari tratate cu insecticide, testelor cu diagnostic rapid sau a terapiei pe bază de artemisinină. Noul microb ar putea cauza scăderi şi mai semnificative.

„Datele pe care le avem până acum sugerează că este un blocaj de 100%, este un blocaj sever pentru malarie” a adăugat Jeremy Harren pentru BBC News.

Ca microbul rezistent la malarie să funcţioneze trebuie pus în practică pasul următor.

„Etapa a doua este creşterea nivelului de microb în ţânţari, aceasta fiind partea dificilă dar este foarte încurajator să vedem cât de infecţios este acest microb.”, a mai spus Jeremy Harren pentru Euronews. Este imperativ, mai ales acum, având in vedere recentele evoluţii în Africa şi la nivel mondial ca cercetătorii să fie chemaţi la acţiune, spune dr. Segenet Kelemu, director general al ICIPE.

Cât despre timpul în care acest microb va putea fi folosit ca armă împotriva bolii, Morgan Gaïa, cercetator la CEA, spune că

„folosirea unui organism viu ca prevenţie sau tratament nu este nouă dar necesită răspunsul la mai multe întrebări”.

Cercetătorii încearcă să oprească răspândirea malariei luând în considerare şi eliberarea de spori a microbului pentru a ajunge la nivelul ridicat de Microsporidia MB necesar în ţânţari. Potrivit BBC News, cel puţin 40% din ţânţarii dintr-o regiune trebuie infectaţi cu noul microb ca să fie vizibilă schimbarea în răspândirea malariei. Pentru a ajunge la rezultate semnificative oamenilor de ştiinţă le este necesară o înţelegere deplină a Microsporidiei MB.

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts