Creatorii legendelor copilăriei se pierd odată cu trecerea anilor

Cultură UBB Radio

Cu toții am crescut privind Tom & Jerry, Popeye  sau Lilo & Stitch, însă puțini dintre voi știu că Ann Sullivan (10 aprilie 1929 –13 aprilie 2020), animator pentru Walt Disney, a adus copiilor de pretutindeni Mica Sirenă, Regele leu și multe altele, iar Gene Deitch ( August 8, 1924 – April 16, 2020) este creatorul seriei Tom & Jerry spre exemplu. Aceștia au colorat copilăria multor generații, în ultima perioadă, ambii au decedat, creațiile lor rămânând o parte din noi.

  • Ann Sullivan

Ann Sullivan (10 aprilie 1929 –13 aprilie 2020), un cunoscut animator al lumii Disney, a murit în urma complicațiilor cauzate de coronavirus la vârsta de 91 de ani. A devenit al treilea rezident al unei case de asistență din California care a cedat în urma coronavirusului. .

Președintele și CEO-ul MTPF, Bob Beitcher, a oferit un omagiu regretatului artist publicat de Animation Magazine:

„Ann Sullivan a fost o femeie înzestrată și puternică, care și-a urmărit visul de a trăi în California și de a lucra pentru Walt Disney, reușind îndeplinirea acestuia cu grație. Această tânără domnișoară din Fargo, Dakota de Nord, și-a urmat sora, Helen, în California, după terminarea studiilor la Centrul de Artă din Pasadena și a obținut un loc de muncă  pe secțiunea de animație la începutul anilor 1950. După o pauză – Ann își începuse viața de familie cu 4 copii – în 1973, a luptat pentru a-și reobține locul în afacere, inițial la Filmation Hanna Barbera. Însă tot ce și-a dorit dintotdeauna a fost să lucreze pentru Walt Disney Studio, și a reușit. Ann s-a întors în departamentul de animație la timp pentru a lucra la clasice Disney precum Mica Sirena, Regele leu sau Lilo & Stitch și Pocahontas. Surprinzător, târziu în cariera sa, a trecut la producții animate computerizate pentru Disney, menținându-se pe aceasta până la pensionarea sa la începutul anilor 2000.”

Chaplain Dina Kuperstock declara pentru Hollywood Reporter :

„Porecla ei era „Giggles” la MPTF. Te îndrăgosteai de râsul ei. Avea cel mai frumos râs pe care l-am văzut. Ann nu râdea doar cu sunet, tot corpul ei tremura și se lumina de bucurie. Era contagios pentru oricine din cameră.”

Fiica sa Shannon o descria ca fiind o mamă „a plajei”. Obișnuia să-și ducă copii, nepoții și prietenii la plajă cu orice ocazie. Ann iubea soarele declara fiica sa pentru Animation Magazine.

La MPTF, angajații se bucurau să o însoțească în plimbări cât de des posibil. Iubea Nancy̕s Garden, un sanctuar pentru păsări construit acum câțiva ani în onoarea avocatei Nancy Biederman, și obișnuia să asculte trilurile păsărilor acolo. Înainte, obișnuia să picteze pe Coasta Californiei potrivit spuselor colegilor săi, citați în Animation Magazine.

„Ann nu putea fi grăbită să facă nimic. Toată viața a fost întârziată”, declara fiica ei Shannon în Animation Magazine.

Era pretențioasă legat de modul în care arată și considera că nu își putea părăsi camera fără rujul aplicat și sprâncenele făcute. Ann a iubit Ziua Cazinoului la MPTF, dar nu a fost un mare fan al bingo-ului potrivit Animation Magazine.

Vinerea trecută Ann a împlinit 91 de ani. De-a lungul zilei, angajații MPTF au ajutat-o să ia legătura cu familia și prietenii prin intermediul internetului pentru ca toată lumea să-și exprime adorația și iubirea pentru ea.

Fiica sa Shannon, declara:

„Mama avea un simțul umorului, a fost extrem de optimistă și i-a atins pe toți cei care au avut norocul să o întâlnească. Îi plăcea să se simtă bine.”

Cu siguranță, personalul MPTF ar fi de acord. Ann a lăsat în urmă patru copii, opt nepoți și patru strănepoți. I-a  iubit pe toți profund și au iubit-o înapoi.

„Familia a fost totul pentru ea”, a spus Shannon.

  • Gene Deitch

Gene Deitch (August 8, 1924 – April 16, 2020), a fost atât cetățean ceh cât și american, ilustrator, animator, artist de benzi desenate dar și regizor. Cu sediul la Praga din 1959, Deitch a fost cunoscut pentru crearea unor desene animate precum Munro, Tom Terrific și Nudnik, precum și pentru lucrările sale din serialele Popeye și Tom & Jerry, conform Comiclopedia.

Deitch s-a născut în Chicago în data de 8 August 1924, fiind fiul vânzătorului Joseph Deitch  și a lui Ruth Delson Deit potrivit Archive.org în Cine-i cine în desenele animate: un ghid internațional despre premiile legendarilor animatori în film și televiziune.

În 1929, familia s-a mutat în California, iar Deitch a urmat școala din Hollywood. A absolvit liceul din Los Angeles în 1942. După absolvire, Deitch a început să lucreze pentru aviația din America de Nord, desenând planuri de avioane.  În 1943, el a fost antrenat ca pilot înainte de a face pneumonie și a fost onorabil lăsat la vatră  în luna mai a următorului an.Între anii 1940-1951, Deitch a contribuit la arta interioară a unei reviste de jazz The Record Changer conform web.archive.org în articolul Gene Deitch ( născut Eugene Merril Deitch), 1924 și fr.news.yahoo.com.

În 1950, Deitch a fost susținător și inginer audio pentru Connie Converse,  unul dintre primii cântăreți americani. Converse aapărut o dată la televiziunea CBS datorită în mare parte conexiunilor lui Deitch, dar astfel a reușit sa câștige puțină faimă. A abandonat muzica, însă a fost redescoperită decenii mai târziu, prin înregistrările făcute de Deitch până în 1954 potrivit newyorker.com.

În 1955, Deitch a început să învețe animația în cadrul United Productions of America(UPA), mai târziu devenind directorul creativ al Terrytoons, creând personaje precum Sidney the Elephant , Gaston le Crayon, Terrific Tom și Clint Clobber conform Toonpedia.com.

În timpul în care a lucrat pentru UPA, DEitch a scris și desenat benzile desenate United Feature Syndicate The Real-Great Adventures of Terr̕ ble  Thompson!, eroul poveștii fiind un copil curajos în aventuri fantastice. O parte mică a benzii desenate menționate a fost înregistrată de Little Golden Records, participând actorul Art Carney și Mitch Miller. Aceasta a dus la cotidianul care care s-a desfășurat de duminica, 16 octombrie 1955, până la 14 aprilie 1956 potrivit Toonpedia.com.

La începutul anului 1958, desenul său de teatru Sidney’s Family Tree a fost nominalizat la un premiu Oscar. În august 1958, a fost concediat din Terrytoons și și-a înființat propriul studio în New York, numit Gene Deitch Associates Inc., care producea în principal reclame de televiziune potrivit Wall Street Jurnal.

Când Rembrandt Films, client al firmei lui Deitch, a promis că va sponsoriza Munro, un scurt metraj teatral animat creat de Deitch. Baza companiei s-a mutat în Praga, Cehoslavacia, în octombrie 1959. Inițial, el plănuia să petreacă doar zece zile la Praga, dar după ce s-a întâlnit cu viitoarea sa soție, Zdenka, a decis să se stabilească definitiv în oraș potrivit interviuluiluat de Martin Veselovsky, pentru Republica Cehă, după câștigarea premiului Oscar.

Munro a avut premiera în Cehoslovacia în septembrie 1960 și în SUA, la 5 octombrie 1961. A câștigat un premiu Oscar pentru cel mai bun scurtmetraj de animație în 1961, primul scurt-film creat în afara Statelor Unite care a fost atât de onorat potrivit oscars.org.

Din 1960 până în 1963, Deitch a colaborat cu Rembrandt pentru a regiza seria animată Popeye. Din 1961 până în 1962, a fost directorul a 13 noi filme cu Tom & Jerry pentru MGM. Fiind un „om UPA”, Deitch a avut neînțelegeri legat de proprietatea desenelor, considerând întelegerea ca fiind „inutil de violentă”. Cu toate acestea, după ce a fost desemnat să lucreze la serial, el a realizat rapid că „nimeni nu a luat [violența] în serios” și a fost doar „o parodie a emoțiilor umane exagerate”. De asemenea, a ajuns să vadă ceea ce a perceput drept „rădăcinile biblice” în conflictul lui Tom și Jerry, similar cu David și Goliat, afirmând „Acolo simțim o legătură cu aceste desene animate: micuțul poate câștiga (sau cel puțin supraviețui) luptați încă o zi. ” Criticii contemporani considerau adesea  că dintre scurt metrajele lui Deitch, Tom & Jerry era cea mai rea, deși, pe de altă parte, fanii îi scriau scrisori pozitive, precizând ca Tom & Jerry erau preferatele lor. A regizat în Paris filmul Alice of Wonderland la Paris potrivit atât rotoscopers.com, cât și articolului publicat în 2007 de Christopher P Lehman privind desenele anilor 1961-1962.

În 1966, a lucrat cu animatorul ceh Jiří Trnka la o adaptare a filmului de animație The Hobbit. Cu toate acestea, producătorul William L. Snyder nu a reușit să asigure fondurile și, pentru a nu lăsa să expire drepturile pentru roman, a cerut lui Deitch să producă o adaptare la scurtmetraj în 30 de zile. Deitch și ilustratorul Adolf Born a realizat un film de animație de 13 minute, niciodată destinat distribuției; filmul a fost considerat mult timp pierdut până când a fost redescoperit de fiul lui Snyder și lansat pe YouTube în 2012 potrivit interviului oferit lui Martin Veselovsky.

 Din 1969 până la pensionarea sa în 2008, Deitch a fost directorul de animație pentru organizația din Connecticut Weston Woods Studios, adaptând cărți pentru copii. Deitch a adaptat 37 de filme pentru Weston Woods, de la Drummer Hoff în 1969 La Voyage to the Bunny Planet în 2008. Studioul său s-a situat la Praga, lângă studiourile Barrandov, unde au fost filmate multe filme importante. În 2003, Deitch a primit premiul Winsor McCay al Premiilor Annie de către ASIFA-Hollywood pentru o contribuție pe viață la arta animației potrivit web.archive.org în articolul Anne Awards Forty Three.

Deitch a cunoscut-o pe prima sa soție, Marie, când amândoi lucrau la North American Aviation și s-au căsătorit în 1943. Cei trei fii ai lor, Kim, Simon și Seth Deitch sunt artiști și scriitori pentru comix underground și benzi desenate alternative potrivit web.archive.org în articolul Gene Deitch ( născut Eugene Merril Deitch).

Biografia lui Deitch, For the Love of Prague, se bazează pe experiența sa de a fi ceea ce el a numit „singurul american liber care trăiește și lucrează la Praga în cei 30 de ani ai dictaturii Partidului Comunist” conform praguepost.com.

Potrivit lui Deitch, deși a fost urmat de StB și telefonul său a fost atins, el nu a fost niciodată conștient de prezența lor și niciodată nu a fost interogat și nici arestat. A murit la 95 de ani, fiind suspect de  problema intestinale conform cartoonbrew.com.

Filmografie

Aceștia au fost o parte activă din copilăria multor generații, astfel încât ei nu vor fi uitați, fiecare câștigându-și locul din inimile noastre.

Sursa: Visxnews, Jammulinksnews

Andreea Buliga

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts