Sistemul solar a fost prezent la Cluj-Napoca într-o cupolă

Cultură Din oraş

1

Planetariul mobil văzut din exterior, situate în sala mare a Muzeului Etnografic

Un planetariu mobil prezintă sistemul solar prin intermediul unui spectacol găzduit într-o cupola de 8 metri diametru amplasată la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca. Planetariul propune o serie de imagini ce au în vedere planetele, stelele și constelațiile aflate în galaxia noastră.

Prin ochii unui copil, sistemul solar este văzut ca fiind un amalgam de “planete, stele si foarte multe constelații”, iar imaginea acestora într-un planetariu poate părea un vis, după cum spune Catrinela Grecu, o elevă în școala primară. În ceea ce privește importanța vizitării unui planetariu, aceasta a afirmat că “acolo pot vedea stelele de mai aproape și pot să aflu mai multe despre acestea, având ocazia să învăț lucruri noi, care mă vor ajuta în viață”.

Din perspectiva organizatorului Adrian Filipșan, planetariul este necesar într-un oraș mare, el susținând că “ oamenii din ziua de azi nu mai văd stelele, mai ales oamenii din orașe, deoarece acestea sunt iluminate, iar luminarea artificială din punct de vedere astronomic reprezintă o sursă de poluare.Credem că simularea bolții cerești cu ajutorul hărților stelare este bine venită pentru că ar putea duce la creșterea pasiunii oamenilor față de elementele sistemului solar.”

3

Saturn, a șasea planetă de la Soare. Deasemenea sunt proiectate si inelele planetei, distanța dintre Saturn și acestea fiind egală cu distanța dintre Terra și Lună

4

Neptun, cea mai îndepărtată planetă de Soare din sistemul solar

5

Pluto, planeta pitică din sistemul solar

6

Carul mare sau Ursa mare, alcătuit din 7 stele și exemplificat printr-o ilustrație a unui urs

7

Carul mic sau Ursa mică, care conține Steaua Nordului și este exemplificat printr-o ilustrație ce reprezintă un car

8

Constelația Cassiopeia, cunoscută în termeni populari sub denumirea de “Scaunul lui Dumnezeu”

9

Constelația Taurus, cu care este asociată și zodia intitulată la fel

10

Constelația Gemini

11

Lună plină

12

Luna în faza primului pătrar

13

Semiluna, fază ce succede primul pătrar

14

Cupola la răsăritul Soarelui

În Europa, la 100.000 de locuitori există un planetariu, în timp ce în Romănia există câte unul la 400.000-500.000. Durata unui spectacol este de 45 de minute, iar în cupolă încap 70 de persoane, prețul unui bilet fiind 9 lei. Spectacolele sunt destinate oamenilor de toate vârstele.

– Beatrice Bungo și Gabriel Bucșa / Sursa fotografiei: Beatrice Bungo și Gabriel Bucșa 

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts