Republica Moldova se confruntă cu o nouă criză politică după alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie. Comisia Electorală Centrală a finalizat numărarea tuturor proceselor verbale, iar rezultatele se împart astfel: PCRM – 39,3%, PLDM – 29,4%, PD – 12,7% și PL – 10%.
Potrivit datelor oficiale furnizate de site-ul unimedia.md, 42 de mandate revin PCRM, 32 PLDM, 15 PD și 12 PL.
În acest moment, partidele proeuropene, PLDM, PL și PDM pot forma Guvernul, pot alege președintele Parlamentului, dar nu pot alege președintele țării, aceștia cumulând doar 59 de mandate din 61 câte sunt necesare. Acest fapt adâncește impasul politico-instituțional care durează de peste un an și jumătate.
În contextul actual, cele 4 formațiuni care au acces în Parlament trebuie să inițieze negocieri pentru a ajunge la o înțelegere în vederea formării unei noi alianțe de guvernare.
Liderul comunist, Vladimir Voronin, și-a manifestat dispoziția de a negocia în primul rând cu Partidul Democrat, și, în cel mai rău caz – și cu PLDM. „Nu negociem nicidecum cu PL.”, a declarat acesta.
Președintele PLDM, Vlad Filat, a declarat că formațiunea sa va depune tot efortul pentru formarea unei coaliții de guvernare fără comuniști.
La rândul său, Partidul Democrat anunță că este deschis spre discuții cu toți. „Suntem pentru continuitatea Alianței, dar de această dată vom fi mai tranșanți în discuții. Discutăm cu toți.”, au anunțat Marian Lupu și Dumitru Diacov.
Președintele PL, Mihai Ghimpu, susține că nu va face coaliție nicidecum cu PCRM. Totodată, acesta este de părere că PLDM trebuie să inițieze discuțiile despre negocieri, fiind partidul care a acumulat cele mai multe mandate în noul Legislativ.
Alegerile anticipate au fost organizate la numai un an şi jumătate de la precedentele alegeri anticipate, desfăşurate la 29 iulie 2009.
Alegerile parlamentare au loc în contextul în care, alegerea şefului statului de către Parlament a eşuat de mai multe ori.
__________
Ana Giol
Foto: jurnalul.ro