Constantin Trofin: “Sunt ardelean până în măduva oaselor! ”

Divertisment UBB Radio

Este o prezenţă remarcabilă şi, cu siguranţă, unul dintre cei mai carismatici oameni de televiziune. Nu se dă în lături de la nimic, îşi ia munca în serios, iar fiecare zi este o nouă provocare pentru el. Constantin Trofin, cunoscutul om de televiziune, a vorbit pentru UBB Radio, despre cum e să faci parte din acest cerc vicios numit media.

Loredana Vîga: Domnule Trofin, când v-aţi dat seama că o carieră în domeniul jurnalismului este ceea ce vi se potriveşte?

Constantin Trofin: După câteva luni de la colaborarea cu Radio Cluj. Am avut o emisiune care se numea „Student magazin” şi care a prins publicului mai mult decât mă aşteptam. Atunci am realizat că trebuie sa continui pe acest domeniu.

L.V: De ce aţi acceptat să predaţi tocmai la Cluj?

C.T: Predau în Cluj încă din anul 1997. Sunt clujean 100%, iar faptul că am plecat în capitală nu schimbă cu nimic lucrul acesta. Sunt ardelean până în măduva oaselor, atât în Bucureşti, cât şi în Cluj. E firesc să predau aici, în Cluj, deoarece sunt foarte legat de locul acesta. Aici am terminat şi eu facultatea.

L.V: Care a fost cea mai mare provocare a vieţii dumneavoastră?

C.T: Fiecare nou proiect este o provocare. În meseria de jurnalist dacă stagnezi, dispari. Trebuie să ai o dinamică accentuată pentru a putea fi fresh de fiecare dată. În cazul meu, fiecare emisiune e o provocare. Scopul nu este să-i baţi pe alţii, ci să-ţi baţi recordul propriu. Aceasta este premisa de la care trebuie să porneşti: să fii mai bun ca niciodată, nu să fii mai bun decât alţii.

L.V: Care este jurnalistul apreciat de dumneavoastră, atât pe plan national, cât şi internaţional?

C.T: Am mulţi jurnalişti pe care îi apreciez. Oameni care au dovedit perseverenţă şi capacitate de muncă. Îmi place Jay Leno pentru stilul său umoristic unic, Graham Norton de la BBC şi desigur lista se prelungeşte. Am ales jurnalişti din televiziunea angro saxonă deoarece eu acolo am învăţat. În anul 1994 am absolvit cursul de producţie de  ştiri „Cardiff” Marea Britanie, organizat de The Thomson Foundation, unde mi-am cimentat valorile în care cred şi acum.

L.V: Consideraţi că pentru o femeie e mai greu a răzbate în această competiţie : televiziune şi presă?

C.T: Pentru o femeie e mai greu în vizual. Apariţia unei femei este mult mai dur judecată de publicul feminin. Nu îţi poţi permite, ca şi femeie, să nu arăţi bine. Un exemplu ar fi make-up-ul dinaintea unei emisiuni. Mie îmi ia patru-cinci minute, pe când colegelor mele de platou, o ora şi jumătate. Deci da, e greu să fii femeie. Tot respectul pentru colegele de ecran.

L.V: Care considerați că este cheia succesului în viaţă?

C.T: Să-ţi impui obiective şi să te ţii de ele în egală importanţă. Ai nevoie de atuodisciplină. Să fii exigent cu tine însuţi, să vezi noutăţile, să nu-ţi neglijezi sănătatea şi să judeci cu capul tău.

L.V: Bucureşti sau Cluj? Pe care oraş îl preferaţi, atat din punct de vedere profesional, cât şi personal?

C.T: Profesional Bucureşti, afectiv Cluj. Sper din tot sufletul ca şi Clujul să ajungă atât de dezvoltat din punct de vedere profesional precum e Bucurestiul. Am întâlnit redactori locali care au spus „facem aşa pentru că aşa fac alţii”, lucru pe care în Bucureşti nu l-am întâlnit.

L.V: Ce le transmiteţi studenţilor jurnalişti?

C.T: Să aibă grijă ce modele îşi aleg în cariera lor. Depinde foarte mult de la cine înveţi pentru că aşa te formezi. Şi desigur, să aibă încredere in visurile şi dorinţele lor.

____________

Loredana Viga

Foto: tedxeroilor.com

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts