RAPORT | Profitul box office-ului, așteptat să scadă cu 40% anul acesta. Alte efecte ale pandemiei de coronavirus

Economie UBB Radio

Această pandemie a avut un impact puternic la nivel global, afectând mai multe industrii, printre care și cea cinematografică, astfel cauzând o pierdere de miliarde de dolari în ultimele 3 luni. Filmările au fost oprite, producțiile fiind amânate până anul viitor sau anulate, lăsând mii de oameni fără un loc de muncă.

Conform unui raport al celor de la CNBC, profitul box office-ului va scădea cu 40% comparativ cu 2019. Ultima dată când s-a înregistrat un profit atât de scăzut fiind în anul 1998, iar mai mulți specialiști au afirmat că ar putea dura ani buni până când Hollywood va redeveni ca înainte. La fel de afectat a fost și Bollywood, una dintre cele mai profitabile industrii cinematografice, suferind o pierdere la fel de semnificativă, de aproximativ 330 de milioane de dolari până în momentul de față. Conform unui studiu asemănător aproximativ 170,000 de mii de oameni își vor pierde locurile de muncă din acest domeniu datorită pandemiei.

Ca să evite o pierdere și mai mare atât, teatrele cât și cinematografele din întreaga lume așteaptă cu nerăbdare relaxarea măsurilor de prevenție a răspândirii COVID-19 pentru a-și putea relua activitatea. În Statele Unite, în Georgia și în Texas, majoritatea cinematografelor s-au redeschis urmând reguli stricte de igienă și distanțare socială. Alte câteva țări care au anunțat redeschiderea acestora sunt: Hong Gong (8 mai), Bulgaria (11 mai), Croația (18 mai), Estonia (1 iunie) , UK (4 iunie).

Cele mai așteptate filme care urmează să fie lansate în perioada următoare, în US, sunt Tenet pe 17 iulie, Mulan pe 24 iulie și Wonder Woman 1984 pe 14 august. Deoarece în România încă nu avem o dată stabilită a redeschiderii cinematografelor, cel mai probabil aceste filme vor fi lansate la noi în țară la toamnă, cel târziu la iarnă. Aceste 3 filme vor avea nevoie de o perioadă mult mai lungă de rulare, nu doar pentru a avea succes dar și pentru a demonstra că lansarea filmelor în perioada de distanțare socială poate deveni profitabilă iar datorită faptului ca sunt niște producții destul de importante, eșecul lor ar putea însemna un mare pas în spate, fiind improbabil să mai vedem anul acesta alte producții de acest calibru dacă profiturile nu o să fie pe măsură.

O opțiune la care au recurs mai multe studiouri, printre care Universal Pictures și Disney, a fost streamingul, mai exact plătești ca să vezi filmul online la o calitate superioară.

În timp ce teatrele și cinematografele continuă să fie tot mai afectate de această situație, companii precum Netflix au tot mai mare succes, având un profit dublu față de anul anterior și 16 milioane de noi abonați doar în ultimele 3 luni. Aproximativ jumătate din acest număr provin din Europa, Africa și Orientul Mijlociu.

În ceea ce privește viitorul, streamingul și cinematografele în aer liber par cea mai avantajoasă metodă pentru continuarea benefică a cinematografiei. Într-un sondaj realizat de către cei de la Variety, din 1000 de persoane 70% au declarat că ar prefera să urmărească un film din comfortul propiului cămin în timp ce doar 13% la sută au afirmat că ar merge la un cinematograf din apropiere, iar restul de 17% erau nesiguri în legătură cu această alegere.

Sursa: Pinterest

Alexandra Stanciu

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts