Peter Gross: E o greşeală pentru o instituţie a statului să comenteze despre mass-media

Eveniment Media

Rolul jurnalistului şi al mass-mediei, relaţia acestora cu democraţia şi evoluţia presei din România au fost subiectele analizate, astăzi,  de Peter Gross, profesor de jurnalism la Universitatea din Tennesse, în cadrul conferinţei The Imperatives and Practices of Good Reporting”.

Evenimentul a avut loc la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, iar în deschidere au vorbit decanul facultăţii, Conf. univ. dr. Dacian Dragoş, şefa Catedrei de Jurnalism, Conf.univ.dr. Elena Abrudan, precum şi cancelarul, Prof.univ.dr. Ilie Rad.

Încă din primele minute, Peter Gross a punctat faptul că liberatatea presei este un lucru esenţial. Acesta susţine că “e o greşeală pentru o instituţie a statului să comenteze despre mass-media. Asta înseamnă că vrea să controleze, într-un fel sau în altul”. Afirmaţia a fost făcută în contextul unei discuţii cu privire la decizia  Consiliului Suprem de Apărare a Ţării de a trece presa pe lista ameninţărilor la securitatea naţională.

Din libertata jurnalistului, derivă şi două tipuri de media, cel în care publicul este activ, iar presa îi oferă informaţiile, lăsându-l pe acesta să îşi traseze propriile decizii şi concluzii, şi cel bazat pe opinii, în care presa serveşte direct concluziile.

Astfel, jurnalismul şi democraţia se află într-o relaţie de interdependenţă, care funcţionează doar atunci când presa îşi menţine neutralitatea.

Pe agenda evenimentului, s-au mai regăsit şi subiecte care vizează probleme precum credibilitatea şi obiectivitatea, dar şi tranziţia prin care trece presa din întreaga lume.

Peter Gross s-a născut la Timişoara, în 1949, de unde a emigrat în SUA. Profesorul Peter Gross este autorul unui impresionant număr de cărţi şi studii de specialitate, din domeniul jurnalismului, al ştiinţelor comunicării în general. Dintre acestea, Editura Polirom i-a publicat, în limba română, două titluri: Colosul cu picioare de lut. Aspecte ale presei româneşti postdecembriste (2001) şi Mass-media şi democraţia în Europa de Est (2003).

__________________

Andrada Lăutaru

Foto: Bogdan Tincu

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts