În urma dezbaterilor din Camera Deputaților, din data de 17.06.2020, s-a hotărât impozitarea diferenței între pensia specială și cea realizată pe baza principiului contributivității, conform Mediafax.
Conform actului normativ, pensiile speciale, inclusiv pensiile militarilor și ale magistraților vor fi impozitate cu 85% dacă sunt mai mari de 7.000 de lei și cu 10% cele cuprinse între 2.000 și 7.000 de lei, potrivit Digi24.
„Pensiile speciale sunt furt. Legea a fost băgată pe repede înainte în comisii. Proiectul nu trebuia făcut pe genunchi, dar e bine că impozităm aceste pensii speciale. Renunțăm astăzi la acest sistem rușinos care le-a permis unora să aibă pensii de 76.000 de lei.”, afirmă Claudiu Năsui, USR.
Plenul Camerei Deputaților a retrimis mai multe proiecte privind impozitarea pensiilor speciale la Comisia de buget pentru un raport detaliat, proiecte care au fost votate la ședința Camerei Deputaților de azi, 17.06.2020.
Pe parcursul ședinței au fost discutate toate proiectele propuse pentru dezbatere, iar mai apoi la ora 13:40 a început votul final în plen. Conform rezultatelor legea care privește impozitarea pensiilor speciale a fost votată în unanimitate, aceasta având 307 voturi ”pentru” și un singur vot „contra”.
PNL, PSD și USR au transmis înainte de începerea ședinței că sunt de accord cu adoptarea legii chiar dacă propunerea putea fi blocată de CCR care a respins scăderea pensiilor magistraților.
„Azi trăim o nouă miercure albă în Parlament, în care Parlamentul își întoarce față către popor și ascultă ce vrea poporul. Sigur că acum sunt foarte mulți procurori, șefi din armată care sunt supărați. Dar se face dreptate pentru militari și polițiști unde discrepanțele între cei care au muncit și cei care au fost la birou erau imense. Formula de azi afectează șefia. Erau pensii nesimțite. PNL a dus la bun sfârșit un proiect de lege care prevedea abrogarea pensiilor speciale. CCR ne-a spus că nu e în regulă și ne-a lăsat portița impozitării. Și mă bucur că am putut să facem această lege. Fără un consens politic acest lucru nu s-ar fi putut întâmpla.”, a declarat deputatul PNL Florin Roman, conform Digi24.
Legea votată în plenul Camerei Deputaților urmează să fie trimisă pentru promulgare către președintele Klaus Iohannis.
Sursa: Pixabay
Petra Bence