Ziua Pământului 2020, celebrată în mediul online prin reducerea folosirii energiei și campanii, în premieră, de popularizare a informațiilor privind protecția mediului

UBB Radio

Ziua Pământului este sărbătorită în fiecare an pe data de 22 aprilie, pentru a proteja mediul înconjurător. Dacă în trecut pe 22 aprilie se organizau evenimente precum oprirea energiei electrice timp de 60 de minute sau diverse acțiuni în marile orașe, anul aceasta se insistă pe discuții de interes general asupra mediului înconjurător, desfășurate în mediul online sau pe mersul cu bicicleta în locul folosirii mașinii personale . Anul acesta se celebrează cea de a 50-a aniversare a Planetei Pământ, fiind considerată cel mai mare eveniment civic al planetei.

Schimbarea climatică este tema Zilei Planetei Pământ 2020. Schimbările climatice reprezintă cea mai mare provocare pentru viitorul planetei și al ființelor vii. Anul acesta, mobilizarea oamenilor pentru a sărbători Ziua Pământului se va face în mediul online, din cauza restricțiilor impuse de autorități împoriva răspândirii virusului COVID-19, potrivit earthday.

Oamenii sunt îndemnați să folosească biciclete dacă trebuie să se deplaseze sau mijloace de transport în comun, să reducă consumul de apă și de electricitate. De asemenea, în mediul online se organizează diferite evenimente „Teach In” prin care oamenii pot discuta și adopta măsuri pentru îmbunătățirea mediului înconjurător. Mai mult, timp de 24 de ore, oamenii pot desfășura diverse activități în mediul online, prinre care se numără și „Share your air”, ,,The great global (solo) cleanup” sau ,,Create for the Earth”.

,,Urgența nu a fost niciodată mai mare, iar mizele nu au fost niciodată atât de mari – acum suntem într-o situație de urgență privind mediul, dar și o problemă climatică. Avem două crize. Una este pandemia de coronavirus COVID-19. Cealaltă este reprezentată de degradarea treptată a climatului.”, potrivit inițiatorilor platformei earthday.org.

Pe de altă parte, planeta „respiră” în această perioadă, datorită traficului redus. Conform unui studiu realizat de ESA asupra Europei și Chinei, poluarea aerului ar fi înregistrat o scădere semnificativă a concentrațiilor de dioxid de azot.

Video:

Datorită impactului pe care această zi îl are, ea este sărbătorită și în rândul salvatorilor.  Departamentul pentru Situații de Urgență a postat pe pagina oficială de Facebook un mesaj dedicat Zilei Pământului:

Nu doar salvatorii sărbătoresc această zi, ci și marile companii. Spre exemplu, Google sărbătorește în fiecare an ziua Pământului, prin doodle-uri create special cu teme din natură. De această dată, albina este simbolul folosit de Google, oferind informații despre aceasta și rolul ei foarte important pe planetă, dar și un mic joc. Anul trecut, doodle-ul folosit de Google pentru ziua Planetei a fost o prezentare a câtorva specii de plante și animale.

Ziua Planetei Pământ a fost înființată în anul 1970, în Statele Unite ale Americii, pentru a atrage atenția clasei politice asupra mediului înconjurător. Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU)  a stabilit în anul 2009, ca  data de 22 aprilie să fie ,,Ziua Pământului”.

Încă din anul 1970, în SUA, au fost create legi privind aerul curat, calitatea apei, controlul substanțelor toxice sau protejarea speciilor pe cale de dispariție, pentru a proteja natura. Tot cu acest scop a fost fondată și Agenția pentru Protecția Mediului (Environmental Protection Agency). În următorii ani, diverse țări au adoptat legi similare.

Sursa: Earthday.org

Sonia Lujerdean

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts