Centrul Cultural Francez a marcat Ziua Internaţionala a Libertătii Presei printr-o dezbatere despre statutul jurnalistului şi presiunile exercitate de către factorii politici şi economici.
Ziua mondiala a presei se sărbatoreşte în întreaga lume prin diverse manifestaţii şi conferinţe cu scopul de a atrage atenţia asupra presiunilor şi pericolelor la care sunt supuşi „apărătorii democraţiei.” În acest an celebrarea zilei de 3 mai are ca temă „Presa sub supraveghere”.
Punctul de plecare al discuţiei a fost un studiu privind respectul libertăţii presei realizat de către Freedom House. Conform acestuia, Franţa se situează pe locul 35 în lume, iar România pe locul 47. Temele centrale au fost redefinirea mass- media prin apariţia jurnalismului online, definiţia libertatii de expresie, şi restricţiile impuse de către marile trusturi de presă şi asociaţiile politice şi economice.
„Pe când eram eu tânăr, jurnalistul era considerat un fel de geniu. Acum este văzut ca un instigator. Nu mai este văzut ca un protector al democratiei ci identificat cu paparazzi”, a explicat Ovidiu Pecican (foto centru), profesor doctor al Facultăţii de Studii Europene.
La dezbaterea care a avut loc în limba franceză, într-o atmosfera multiculturală, au participat teoreticieni, oameni ai presei, dar şi studenţi interesaţi de acest domeniu.
Hont Timea
Foto: Otilia Chiş