KONY 2012, un film transparent?

Internaţional Media

Filmul Kony 2012 postat pe Facebook  în urmă cu o săptămână a reușit să strângă peste 70 de milioane de vizualizări. Automat ne întrebăm despre ce este vorba și cum de a reușit să mobilizeze atâția oameni pentru a sta în fața calculatorului timp de 30 de minute.

Kony 2012, a fost realizat de Jason Russel pe când avea doar 24 de ani. Aparent, după ce a absolvit facultatea Jason a mers într-o expediție în Uguanda și a nimerit în mijlocul unor focuri de arme, orodonat de Joseph Kony, altfel știut ca fiind conducătorul Armatei Rezistenței Domnului. Soldații lui Kony susțin ca acesta este de fapt un mesager al Domnului, un proroc. Activitatea lui Kony a început în urmă cu 26 de ani în Uguanda, dar între timp s-a extins și în Republica Democrată Congo și în Sudan. Scopul lui Kony este necunoscut cum este și el de altfel. El nu luptă pentru o anumită cauză sau cu un anumit motiv. De-a lungul acestor 26 de ani armata creată de Kony a reușit să răpească, tortureze, violeze și mutileze aproximativ 66.000 de copii. Acesta și-a alcătuit armata răpind copiii din propriile case. Deobicei pe băieți ii obligă să își ucidă părinții, ca un fel de inițiere probabil, iar pe fete le transformă în sclave sexuale. De frică, peste 2 milioane de oameni au fugit din calea acestor lupte, iar majoritatea dorm în adăposturi comune deoarece se simt mai în siguranță.

Datorită acestor date monstruoase Joseph Kony a ajuns să fie cel mai căutat om de pe planetă în prezent. Curtea Penală Internațională l-a acuzat de crime împotriva umanității, însă Joseph Kony este de negăsit.

Jason Russel dorește să îl facă pe Kony cât mai cunoscut pentru a fi capturat mai repede. Acesta a stabilit, în documentar, ca dată mondială 20 aprilie, zi în care militanții pentru această cauză vor împodobii orașele cu afișe, stickere, poze, pe scurt orice material care poate informa publicul să ajute la capturarea lui Kony.

Filmul realizat de Jason a primit nenumărate critici și intepretări. Unii susțin că această mișcare are loc pentru a masca descoperirea de țiței‚ din 2011, astfel s-ar explica implicarea Americii.  Se spune ca s-au descoperit 2 miliarde de barili. Alții sunt nemulțumiți fiindcă doar pe la jumătatea filmului se anunță că conflictul din Uguanda s-a încheiat, Kony ascunzându-se cu doar o parte din armata sa. Jason Russel nu acordă nici o informație în cee ce privește replica armatie uguandeze sau despre crimele comise de aceștia.  Russel a declarat că „Nimeni nu vrea să vadă un documentar plictisitor despre Africa. Poate trebuie să îl facem pop, poate trebuie să îl facem cool. Suntem un fel de Pixar  al poveștilor despre drepturile omului.” Astfel spus este un film subiectiv, iar tocmai această abordare ridică semne de întrebare.

_____________

Ruxandra Pătrașcu Maian

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts