Sarkozy dorește o reglementare a zonei Schengen

Internaţional UE

În timpul unui discurs electoral la care au participat aproximativ 50 de mii de oameni, președintele francez, Nicolas Sarkozy, a declarat că dacă în decurs de 12 luni nu se va întâmpla nimic, ia în considerare ieșirea Franței din zona Schengen.

În urma revoluțiilor din primăvara anului 2011 din Arabia Saudită mai mulți oficiali europeni au cerut o reformă în ceea ce privește afluxul de imigranți clandestini, care veneau în Franța prin Italia.

“Acordurile Schengen nu ne mai permit să răspundem la gravitatea si­tua­ţiei. Ele trebuie revizuite. Trebuie im­plementată o re­for­mă structurală pentru Schengen ca aceea pe care toc­mai am implementat-o pentru euro.” a afirmat Nicolas Sarkozy.

Principala reformă vizează ca pe viitor statele Schengen să poată restabili pe timp limitat controalele la frontiera cu alt stat Schengen în cazul unui aflux de imigranți necontrolat și masiv.

În prezent cel mai critic punct de frontieră este cel al Greciei unde pe zi trec circa 200 de imigranți ilegali turci, care încearcă ulterior să ajungă în state mai dezvoltate din Europa.

„Această frontieră este deschisă ca poarta unui hambar.” a declarat ministrul de Interne austriac Johanna Mikl-Leitner, în cadrul unei întâlniri cu omologii europeni joia trecută.

Nicolas Sarkozy se află în plină campanie electorală pentru un nou mandat de președinte în Franța dar potrivit ultimelor sondaje el se clasează la 33% din voturi.

__________

Mihai Cistelican

Foto: msnbc.com

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts