Seria Jurnal de pandemie își propune să surprindă modalitatea prin care s-au desfășurat meseriile în perioada pandemiei COVID-19, incluzând provocările întâmpinate în fiecare sector de activitate și informarea cititorilor cu privire la principalele activități reprezentative domeniului vizat.
Alin Mihăiță a avut curajul să se reprofileze profesional la vârsta de 34 de ani, iar în prezent este unul dintre norocoșii care se trezesc zi de zi pentru a face ceea ce iubesc. O fire perfecționistă, înconjurată doar de oameni faini, de la care se bucură când are ce învăța, Alin se descrie ca fiind „just a simple guy who loves to shoot”.
Până a-și descoperi adevărata pasiune (fotografia), a încercat și alte domenii, printre care și taximetria. Nu i-a fost niciodată teamă să lucreze pentru visul lui, în momentul în care „a încolțit ideea”, a știut ce are de făcut:
„Am făcut taximetrie 5 ani, nici nu m-am gândit că o să fac asta sau că vor trece 5 ani. (…) În timp ce făceam taximetrie, am mai strâns câte-un bănuț și mi-am luat un aparat foto, am mai luat ce trebuia, ușor-ușor (…), asta e ideea în fotografie, dacă nu faci câte ceva în fiecare zi, tinzi să te lași”.
📸 Când te-ai apucat de fotografiat și ce te-a determinat să o transformi în profesie?
Eram cu niște prieteni în aceeași mașină, ne întoarcem dintr-o excursie și ne gândeam ce să facem ca să renunțăm la șefii noștri. Nu știu cum sau de la ce a venit ideea de fotografie, eu am zis că voi face poze (de mic aveam aparat foto, mai făceam poze, nu neapărat că aș fi știut, am pus pe automat, cum face toată lumea) și zice prietenul „Păi hai că eu fac video”, fetele „Noi ne pricepem la Photoshop”. Oh, gata, zis și făcut. Când am ajuns acasă, fiecare și-a văzut de serviciul lui, de viața lui, dar mie mi-a încolțit asta în minte și mi-a rămas. Începând cu ziua aia am făcut în fiecare zi ceva legat de fotografie, m-am gândit la lucrul ăsta, cum să dau înainte, cum să fac să iasă. Cel puțin la mine a rămas (la ceilalți nu). (…) Muncă și iarăși muncă.
📸 Ce nișă abordezi în fotografie?
Nu știu dacă este vreun fotograf care să nu fi făcut evenimente, dar îmi place partea de portret/fashion/comercial, partea care îmi impune să fiu creativ.
📸 Ce îți place cel mai mult la această meserie?
Îmi place că pot să fiu creativ, lucrez cu oamenii și partea asta de creativitate și de artă cumva o am de la mama și mă definește. Mă simt bine când inventez ceva.
📸 Din experiența ta, cât de mult contează aparatul foto și cât de mult contează fotograful?
Contează foarte mult persoana, omul/clientul când vine la tine nu vede ce aparatură ai, el vede fotografiile pe care le-ai făcut, ce transmiți prin respectivele fotografii, iar dacă transmiți ceva pe placul lui, atunci te angajează. Bineînțeles, contează și aparatura, cu cât ai aparatură mai scumpă/performantă, cu atât poți deveni și mai creativ. De exemplu, eu am avut un timp în care voiam să fac mai mult, dar nu mă lăsa aparatura pe care o aveam și a trebuit să investesc pentru a face acel ceva.
📸 Cine îi face fotografiile unui fotograf?
Nobody. Fotograful e ca un cizmar, umblă întotdeauna cu papucii cârpiți. Mai am câteva fotografii de la workshop-uri, (…) de exemplu, fotografia de profil de pe Facebook, WhatsApp sau YouTube este făcută de fata mea, avea 7 ani când a făcut-o. I-am zis „Maria, fă-mi și mie o poză”, eram acasă, stăteam pe pat și mi-a făcut o fotografie, am editat-o și chiar mi-a plăcut. Foarte mult contează și editarea.
📸 Te adaptezi și în funcție de modă?
Îmi place să fiu provocat, îmi plac provocările și chiar dacă nu am mai făcut un anumit tip de fotografie, îmi place să o fac (mai puțin cele erotice), am o familie și am un grup de prieteni care mă știu în alt mod, cu toate că îmi place să răspund la provocări.
📸 Pe cine recomanzi din mediul online?
La început foarte mult m-a ajutat online-ul, iar acum îi urmăresc aproape în fiecare zi pe:
✔️ Petter McKinnon;
✔️ Fostul coleg al lui Petter McKinnon, Matti Haapoja și fratele acestuia, Teppo Haapoja;
📸 Care este cel mai mare vis al tău legat de fotografie?
Vreau să călătoresc și să fac poze. Am călătorit până acum destul de mult, dar niciodată nu-i destul. Întotdeauna când pleci undeva și te întorci, te întorci încărcat, (…) te face să gândești altfel, călătoriile te ajută ca om.
Alin este o persoană optimistă, fapt pentru care pandemia COVID-19 nu l-a afectat în ceea ce privește starea de spirit
„toată nebunia asta nu ar trebui să ne copleșească, e ca vântul, trece pe lângă tine, așa și lucrurile rele – trec pe lângă tine, dar să nu te legi de ele și să îți vezi de viața ta în continuare”.
În ceea ce privește latura profesională, Alin și-a organizat ședințele foto atât în interior, cât și în exterior, profitând de oportunitățile care i s-au oferit
„(…) dar pe partea de comercial magazinele tot au fost deschise, lumea tot are nevoie de poze pentru promovare, mai ales acum când se stă tot mai mult acasă. Cei care au un mic business au nevoie de promovare, iar majoritatea se fac cu fotografii de produs”.
📸 Ce măsuri de protecție ai luat pentru a realiza ședințele foto?
Nu toate ședințele foto au fost la studio, dar pentru ședințele foto am pus un interval orar pentru a putea să dezinfectez spațiul, am purtat mască, am folosit dezinfectant de mâini și orice se cerea. Te ajută foarte mult atunci când faci fotografii afară, nu e un singur loc ca studioul, deja le ai pe toate și te focusezi mai mult pe subiect.
De asemenea, Alin iubește liniștea, iar această perioadă o descrie ca fiind „Anul Nou în fiecare zi”. Familia și fotografia sunt cele mai mari priorități din viața sa, despre care vorbește cu bucurie.
📸 Cum este trăită izolarea din perspectiva unui fotograf?
Nu am fost izolat, cât am avut voie să ieșim am ieșit. Nu m-am simțit închis, legat de fotografie poate diferit a fost că nu am mai avut evenimente, am acasă calculatorul (asta fiindcă știu că trebuie să-mi împart timpul și cu familia, trebuie să fiu și acasă), acolo editez și-mi ia destul de mult timp și lucrul ăsta.
📸 Ce le-ai transmite pasionaților de fotografie?
Să-și urmeze visul deoarece sunt pasionați de fotografie care au făcut ceva, sunt pasionați de fotografie care nu au făcut. (…) Nu e vorba să investească în aparatură, ci să investească în ei ca oameni, un fotograf nu investește doar în aparatură, investește timp și informație.
Pe Alin Mihăiță îl puteți contacta prin intermediul paginii personale de Facebook (Alin Mihaita), dar și prin intermediul paginii oficiale (Alin Mihaita Photography), pe Instagram (@alinmihaitaphotographer) și pe canalul de YouTube (Mihaita Alin).
📰 Citește și:
📌Jurnal de pandemie | Interviu 2: Răzvan Dan (jurnalist Cluj24.ro)
📌Jurnal de pandemie | Interviu 3: Melisa Feri (make-up artist & eyebrow stylist)
📌Jurnal de pandemie | Interviu 4: Mircea Rarău (șef birou direcția de colectare debite)
📌Jurnal de pandemie | Interviu 6: Valentin Plăcintă (Yoga Teacher)
Mădălina Pîrlog
Sursa foto: Arhiva personală Alin Mihăiță