Traficul aerian pe teritoriul României a scăzut cu 87% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit organizaţiei europene Eurocontrol, dedicate susţinerii aviaţiei europene.
Pe data de 5 mai 2019 Eurocontrol a constatat că mai mult de 2.000 de zboruri erau operate de România şi Bulgaria şi peste 150 erau operate de Moldova. Ca efect al pandemiei de Covid-19, traficul aerian a scăzut cu 85% în această zonă, fapt constatat de Eurocontrol duminică, 3 mai 2020.
Bulgaria şi Molodva au avut scăderi egale de trafic aerian de 89%. Cifre asemănătoare au fost observate şi în Olanda, Belgia şi Luxembourg.
Duminică, 3 mai au fost programate 2.881 de zboruri în Europa, număr ce reprezintă o scădere de 91% faţă de zborurile programate în 2019. În perioada 27 aprilie-3 mai, într-o zi au zburat în medie 3.741 de zboruri, cifră ce reprezintă o scădere de 87.9%, iar cele mai aglomerate aeroporturi au fost în Frankfurt, Heathrow, Schiphol, Leipzig si Oslo, potrivit datelor Eurocontrol.
Liniile aeriene care au avut cel mai mult de suferit au fost DHL Express, Widerøe, Lufthansa, Turkish Airlines şi SAS. Din doi mai, compania naţională de stat TAROM şi-a reluat activitatea împreună cu companiile româneşti Blue Air şi Wizz Air, relatează Mediafax. Aceştia mai spun şi că începând de ieri, şase mai, sunt posibile călătoriile spre Paris, Frankfurt şi Amsterdam, iar din opt mai se vor putea rezerva bilete şi spre Munchen, măsurile de distanţiere socială fiind alcătuite ulterior, potrivit comisarului european Adina Vălean.
Conform raportului Eurocontrol, deficitul în zboruri începând cu data de întâi martie 2020 şi până acum, ajunge la un număr total de 1.241.210 zboruri. Scăderea drastică a traficului aerian a ajutat şi la o scădere a poluării cu emisiile de CO2.
Sursa: Public Flourish Studio, Pexels
Laura Costin