Filmul „Pe aripile vântului” a revenit pe HBO Max cu indicația „neagă ororile sclaviei”

Internaţional UBB Radio

“Pe aripile vântului” a revenit pe HBO Max, alături de două videoclipuri care explică contextul istoric pe baza căruia a fost construit lungmetrajul. WarnerMedia a scos filmul de pe platformă acum două săptămâni deoarece era considerat o producție rasistă, scrie variety.com.

Jacqueline Stewart, gazda Turner Classic Movies, explică în primul videoclip „de ce această dramă din 1939 trebuie vizionată în forma originală, contextualizată şi discutată”. În cel de-al doilea videoclip este reprezentată dezbaterea “The Complicated Legacy of ‘Gone With the Wind’”, care a avut loc în aprilie 2019 la TCM Classic Film Festival, coordonată de autorul și istoricul Donald Bogle.

„Abordarea acestei lumi în film, prin lentila nostalgiei, neagă ororile sclaviei, precum şi moştenirea inegalităţii rasiale. Producătorul David O. Selznick era foarte conştient că publicul de culoare era destul de îngrijorat de felul în care filmul gestionează subiectul sclaviei şi de modul în care sunt prezentate personajele de culoare”, a declarat Jacqueline Stewart.

„Pe aripile vântului” prezintă

„Sudul antebelic ca o lume a eleganţei şi frumuseţii fără să recunoască brutalităţile sistemului stăpânirii de sclavi pe care este bazată această lume”, în ciuda asigurărilor lui Selznick pentru cei din comunitatea de culoare că va fi atent la grijile lor, a mai spus Stewart.

În videoclip s-a amintit faptul că actorilor de culoare nu le-a fost permis să participe la premiera filmului, din cauza legilor segregării Jim Crow. În plus, la gala Oscar, Hattie McDaniel, care a devenit prima actriţă de culoare recompensată cu un astfel de trofeu, nu a avut voie să stea alături de echipa filmului.

„Să urmărești «Pe aripile vântului» este incomfortabil, chiar dureros. Totuși, este important ca filmele clasice de la Hollywood să fie disponibile în forma originală pentru a le viziona și discuta”, a mai precizat Stewart.

Filmul e bazat pe cartea scrisă de Margaret Mitchell și publicată în 1936. „Pe aripile vântului” are trei personaje principale: Rhett Butler (Clark Gable), un gentleman cu nuanțe progresiste, Scarlett O’Hara, femeia emancipată care se ridică de jos și creează un mini-imperiu după sărăcia care a urmat războiului civil din SUA, și Gerald O’Hara (Thomas Mitchell), tatăl lui Scarlett și omul care reprezintă excelent Sudul cel iubitor de sclavi. Filmul e structurat în două părți: în prima, bogații din SUA stăpâni de sclavi și nemulțumiți cu progresismul din Nord cred că pot câștiga războiul, pentru că ei pun cu adevărat suflet în credințele lor. Butler le-o zice direct: n-au nicio șansă, că n-au tunuri, fabrici, industrie, în timp ce Nordul (el având experiența vieții acolo) e net superior.

În cea de-a doua parte, e totul despre Scarlett și modul în care femeile pot reuși în lumea afacerilor, dar fac asta cu prețul familiei și a unei căsnicii fericite, cu mulți copii. Finalul zici că-i tras la indigo din romanul „Ion” sau din „Moromeții”: Scarlett rămâne în minte cu gândul că doar pământul contează, dar nu orice pământ, ci al copilăriei din viața în care țara cu totul nu era dată peste cap, conform hotnews.ro.

American Film Institute a clasat „Gone With the Wind” pe locul al patrulea între cele mai bune filme americane din toate timpurile, după „Citizen Kane”, „Casablanca” şi „The Godfather”.

Sursa: Profimedia Images

Bernadette Nemeth

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts