Federația Internațională a Jurnaliștilor solicită Guvernului să respecte dialogul social înainte de a lua măsuri care afectează lucrătorii din Cultură și Mass-Media

Media UBB Radio

Federația Internațională a Jurnaliștilor (IFJ) se alătură protestelor FAIR-MediaSind pe fondul intenției Guvernului Orban de a lua măsuri care afectează sectorul cultural și mass-media. Aceasta a trimis autorităților din România o scrisoare în care își exprimă nemulțumirea cu privire la deciziile care ar urma să fie luate de Guvern, fără a existat o discuție în prealabil cu reprezentanții  acestora.

Federația de Cultură și Mass-Media FAIRMediaSind a publicat, luni, un comunicat  prin care a anunțat că secretarul general al IFJ, Anthony Bellanger a trimis o scrisoare de protest președintelui Klaus Iohannis, premierului Ludovic Orban, președintelui Comisiei pentru cultură și mass-media, Lucian Romașcanu, prin care își exprimă îngrijorarea cu privire la intenția Guvernului de a lua decizii care afectează salariații din cultură și mass-media în lipsa unui dialog cu aceștia. Scrisoarea atrage atenția asupra necesității organizării unor discuții cu reprezentanții sindicatelor  în vederea adoptării unor măsuri care să-i protejeze pe cei peste 100.000 de lucrători din cele două sectoare.

Fragment din scrisoare:

„În numele Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor, cea mai importantă organizaţie de jurnalişti care reprezintă peste 600.000 de jurnalişti din 146 de ţări din întreaga lume, aş dori să-mi exprim o mare îngrijorare cu privire la deciziile politice pe care doriţi să le adoptaţi la 13 aprilie 2020 cu privire la sectorul culturii şi mass-media, în special. Am aflat, de asemenea, că aceste măsuri nu au făcut obiectul unor discuţii prealabile cu reprezentanţii acestor profesii în România, afiliatul nostru FAIR – MediaSind, şi trebuie să spun că acest lucru nu arată, din partea dumneavoastră, o dorinţă de dialog social în ţara dvs. În numele IFJ, vă îndemn să reveniţi pe calea dialogului cu FAIR- MediaSind pentru a găsi o negociere constructivă”, afirmă secretarul general al Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor, Anthony Bellanger.

Potrivit manifestului din 9 aprilie, Federația FAIRMediaSind acuză că lipsa dialogului dintre autorități române și sindicatele din domeniu a generat situația în care se află lucrătorii din cultură și mass-media. Mai mult, federația avertizează că în mass-media situația este foarte gravă din cauza lipsei măsurilor de protecție ale angajaților.

Fragment din comunicat:

 „Institutiile de media au o importanță vitală pentru informarea cetățenilor în astfel de perioade grele. Or, o presă a vulnerabilității nu poate garanta corectitudinea informației. Cel mai ilustrativ exemplu în acest sens este cel al Televiziunii Naționale, unde (…) salariații sunt obligați zilnic să lucreze în condiții care le pun zilnic viața în pericol din lipsa măsurilor de protecție și a materialelor sanitare.”

Prin acțiunea sa, Federația Internațională a Jurnaliștilor se alătură Federației Internaționale a Muzicienilor (FIM) și Federației Europene a Jurnaliștilor (FEJ), care la rândul lor au trimis scrisori de protest către președintele României și Guvern prin care își exprimă incertitudinea cu privire la finanțarea și veniturile angajaților în contextul pandemie de Covid-19.

Conform Agerpres, cele trei federații recomandă garantarea tuturor lucrătorilor din sector, artiști, jurnaliști, tehnicieni sau alții, a unui venit suficient pentru perioada în care nu își pot desfășura activitatea profesională din cauza coronavirus-ului și protejarea salariaților împotriva concedierii din cauza suspendării activităților companiilor.

Sursa: IFJ

Cătălina Hui

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts