Feature | Fobiile omului modern

Sănătate

Fobia este definită ca şi stare patologică de nelinişte şi frică obsedantă, lipsită de o cauza obiectivă şi precisă. Anxietatea şi teama sunt emoţii umane normale, explicate de psihologi ca fiind reacţii provocate de stres. Conform statisticilor, deşi majoritatea oamenilor  suferă de o anumită fobie, foarte puţini dintre ei cer ajutor. 

hiding

Unii oameni se tem de câini, alţii de păianjeni, multe persoane nu suportă spaţiile închise, altora le e frică de întuneric, sau nu îndrăznesc să urce în lift. Avem fiecare pe cineva cunoscut, căreia îi e frică de înălţime sau să meargă la stomatolog.

Anxietatea este un sentiment absolut firesc ca reacţie a organismului expus la stres, spre exemplu pierderea locului de muncă, nesiguranţa financiară, problemele în familie sau de cuplu, sentimente care dispar odată ce problema se rezolvă.

Fobia reprezintă aşadar, teama intensă de anumite lucruri, care pe  un om obișnuit nu ar trebui să îl sperie. Fobiile cel mai des întâlnite, sunt agorofobia (teamă de mulţime), arahnofobia (teamă de păianjeni), claustrofobia (frica provocată de spaţiile strâmte, închise), scotofobia (teama de întuneric), fobia socială şi fobia înălţimilor.

Teamă de câini, spre exemplu, nu funcţionează atunci când nu sunt câini prin preajmă, fobia înălţimilor este inexistentă pe teren sigur, fobia socială nu funcţionează atunci când suntem singuri, iar agorafobia este tratată cel mai bine acasă, în singurătate. Cei care suferă de fobie de obicei ştiu că aceasta nu reprezintă un pericol real şi uneori se simt prost din cauza acestei frici, dar sunt incapabili să o controleze,

explică dr. Gabriel Crumpei, medic primar psihiatru pentru ziarullumina.ro.

Aproape orice situaţie sau obiect poate stârni fobie. În literatura de specialitate întâlnim citate cu fobii având caracter neobișnuit, precum fobie de baloane, de păpuşi, de a scrie, de a se privi în oglindă, dar şi mai ciudată din punct de vedere teoretic este fobia de persoanele din jur, sau de a desfăşura activităţi printre ceilalţi oameni. Această temere este denumită fobie socială si e una dintre cele mai cunoscute tulburări anxioase.

Tratament

Terapia medicamentoasă este utilizată foarte puţin în folosul acestor fobii, deşi tratamentele psihoterapeutice s-au dovedit a fi  tratamente eficiente şi de scurtă durată în aceste cazuri. Cu toate că unele fobii se resimt de la sine, acest lucru nu este valabil în cazul tuturor fobiilor.

Adesea netratate, reacţiile cauzate de fobie se pot extinde şi către alţi stimuli, declanșând astfel o paleta tot mai mare de stimuli fobici ce se pot asocia cu depresia şi tulburări de anxietate.

– Adriana Boicean / Sursa fotografiei: steveseay.com

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts