Distanțare socială, apropiere culturală

Cultură UBB Radio

Cu toate că motto-ul cel mai repetat în această perioadă a fost și încă este „stăm acasă”, acest lucru nu i-a împiedicat pe români să renunțe la plăcerile lor cotidiene, dar au fost nevoiți să se adapteze în contextual pandemiei de COVID-19.

Dacă până acum timpul reprezenta o barieră de netrecut între tine şi o piesă de teatru pusă în scenă de marii actori, iată că mediul online vine cu soluţii salvatoare şi ne invită să ne petrecem timpul într-o atmosferă tipică marilor săli de concert.

Cu toate că digitalizare spectacolului de teatru funcționa și înaintea răspândirii virusului COVID-19, aceasta a luat amploare cu atât mai mult în acest moment. Așa că am dorit să aflăm în ce mod s-a schimbat experiența spectatorului și cum s-a adaptat la noile condiții.

“Sunt două senzații clar diferite. Cumva simți emoția actorilor în aceeași sală cu aceștia, iar altfel despărțiți de un ecran. Dar, vizualizând mai multe piese de teatru de acasă, chiar a început să-mi placă ideea.”, este de părere Ivona (20 de ani).

“Faptul că am mutat offline-ul în online nu mă deranjează și chiar reprezintă o bună practică atunci când timpul nu-mi va permite să vizionez vreo piesă atunci când ne vom întoarce la viețile noastre.”, afirmă Mihaela (46 de ani).

Pe de altă parte, Ștefan (17 ani) vede lucrurile altfel:

“Cea mai autentică experiență este în sala de teatru. Nimic nu se compară cu un telefon care a fost uitat să fie dat pe silențios sau cu emoțiile de la finalul interpretărilor când lumea aplaudă la unison.”.

Există numeroase variante de a urmări piese de teatru în online, atât contra-cost (prin abonament lunar sau anual), cât și prin metode gratuite puse la dispoziție de sălile de teatru din România.

Așadar, E-theatrum, prima platformă digitală cu spectacole de teatru din întreaga Europă este o inițiativă românească care pune la dispoziție zeci de spectacole de teatru pentru copii, tineri și adulți în limba română. Platforma le vine în întâmpinare și românilor plecați în străinătate care sunt dornici de a viziona o piesă de teatru în limba română.

Totuși, o inițiativă gratuită este Teatrelli. Spectacole pot fi vizionate în zilele de miercuri și duminică, în intervalul orar 18.00-23.00, acestea fiind împărțite pe săptămâni tematice (tema acestei săptămâni este “E teatru clasic cu mari vedete”).

Opera Naţională Română Cluj-Napoca ne invită, de asemenea, să ne întâlnim online. Magia evenimentelor lirice vor putea fi retrăite cu succes din siguranţa locuinţelor proprii, când vom putea viziona spectacole precum “LA BOHÈME” de G. Puccini, REQUIEM de V. Verdi, RIGOLETTO de G. Verdi. Toate aceste înregistrări ale spectacolelor vor fi disponibile pe site-ul www.operacluj.ro, începând cu ora 18:00, timp de 24 de ore de la momentul postării, scrie Opera Națională Română.

            Și Teatrul Național din Cluj-Napoca s-a gândit la spectatorii săi, găsind soluția de a propune câte o piesă de teatru pentru publicul său pe site-ul oficial și pe contul de YouTube. Propunerea de astăzi este “TZARA ARDE ȘI DADA SE PIAPTĂNĂ” de Ion Pop, Ștefana și Ioan Pop-Curșeu.

Astfel, timpul în izolare nu trebuie privit ca o corvoadă când suntem înconjuraţi de atâtea posibilităţi, ci putem să-l valorificăm în scopuri educative şi recreative, iar așa cum spune și Sydney Opera House, primiți scenele lor pe canapelele voastre”.

Sursa: Rawpixel

Ioana Cheșu

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts