CERTIFICATUL VERDE DIGITAL A TRECUT DE PRIMUL TEST ÎN ROMÂNIA

Tech UBB Radio

Certificatul verde digital a fost testat cu succes în România, miercuri 26 mai, dupa ce Uniunea Europeană a implementat un sistem informatic pentrupașaportul COVID-19. Potrivit vicepreședintelui Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, Andrei Baciu, certificatul verde digital ar urmă să fie disponibil în Uniunea Europeană de la începutul lunii iulie.

Certificatele vor fi emise în format digital, cu posibilitatea de a fi afișate pe smartphone, însă vor putea fi prezentate și în formă tipărită. Certificatul verde digital va conține date de identificare esențiale – numele și prenumele, data nașterii, statul membru emitent, date medicale privind categoria pentru care se emite documentul, precum și un identificator unic al certificatului. De asemenea, va fi inclus și un cod QR care va conține o semnătură digitală a emitentului, astfel încât să poată fi verificată autenticitatea, integritatea și validitatea documentului. 

Andrei Baciu, vicepreședintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, într-o postare de pe rețelele de socializare, s-a declarat mulțumit de evoluția demersurilor în ceea ce privește certificatul digital care le va asigura oamenilor libertatea de a călători prin Europa în timpul pandemiei. 

„România a mai trecut un test! Sistemul informatic pentru implementarea certificatului verde digital al Uniunii Europene este pregătit, iar conectarea la serverul blocului comunitar european s-a realizat cu succes. În plus, colegii de la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale au reușit să pună la punct și aplicația de verificare, ceea ce a permis țării noastre să efectueze testul complet, iar rezultatul a fost unul foarte bun. În această săptămână, în afară de România, au mai făcut verificări pentru interconectarea sistemelor informatice încă trei țări: Polonia, Portugalia și Letonia. Și aceste state au trecut cu bine de primul test”, a scris Andrei Baciu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Serviciul de Telecomunicații Speciale a transmis, miercuri 26 mai, propunerile Uniunii Europene privind forma cerificatelor de călătorie pentru cele trei tipuri de situații: persoane vaccinate, persoane recuperate după COVID și persoane care au un test negativ efectuat în ultimele 72 de ore. După implementarea sistemului informatic în România, preluarea datelor ce vor fi incluse în certificatele digitale se va realiza automat din Registrul Electronic Național de Vaccinări și din aplicația Corona-Forms.  

În luna mai are loc testarea de interconectare între țările europene și gateway-ul care centralizează și administrează cheile publice pentru verificarea semnăturilor certificatelor digitale verzi. România a fost programată pentru ziua de 21 mai și a trecut cu brio de primul test. Următoarea etapă cuprinde finalizarea portalului securizat de unde cetățenii vor putea să își descarce certificatele digitale și realizarea internă a testelor de performanță și de securitate ale sistemului informatic.

Certificatele digitale UE sunt gratuite și vor facilita călătoriile în spațiul european fără restricții epidemiologice, nefiind îngrădită libertatea de mișcare. Documentele vor respecta toate regulile de protecție a datelor personale și vor putea fi utilizate la trecerea frontierei, însoțite de actul individual de identitate. Potrivit calendarului de lucru, certificatele digitale vor fi implementate la începutul lunii iulie, iar liderii Uniunii Europene au decis la Bruxelles că documentul va fi în vigoare timp de un an.

Sursă foto: Unsplash

Crișan Daria

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts