Discuție despre Hate Speech și Free Speech la FSPAC

Eveniment

DSC_0002

Campania Switch Off/Online Hate Speech a ajuns astăzi la sediul FSPAC unde mai mulți speakeri din diferite domenii au fost invitați să vorbească despre ceea ce înseamnă Free Speech și Hate Speech atât în spațiul online, cât și în cel public.

Proiectul a început anul trecut, pe 1 aprilie, și s-a derulat până anul acesta, pe 16 martie, având ca obiectiv promovarea exprimării libere în mediul online, dar printr-un discurs curat care să combată instigarea la ură în diferite medii. Cei curioși, care doresc să afle mai multe despre această temă, pot accesa cu ușurință site-ul campaniei, unde pot citi detaliat despre subiect: http://nohatespeech.ro/.

DSC_0010

Printre invitați s-au numărat Bogdan Bob Rădulescu, actor și entertainer, Constantin Trofin, producător TV și lect. dr. în cadrul departamentului de journalism al FSPAC, Ioan Hosu, sociolog, Raluca Anton, psiholog și Marian Hurducaș, coordonator al campaniei. Fiecare dintre speakeri și-a prezentat părerea cu privire la această problemă cu care se confruntă societatea de astăzi, evidențiind aspecte ale acestei probleme din mai multe spații cum ar fi cel sociologic sau jurnalistic.

DSC_0065 DSC_0072 DSC_0045 DSC_0030

Deoarece ne confruntăm foarte des cu speech-uri instigatoare la ură sau adresăm, ori primim cuvinte agresive, organizatorii campaniei s-au decis să analizeze mai multe grupuri de discuții de pe diferite rețele. Lect.dr. Radu Meza, profesor în cadrul departamentului de jurnalism al FSPAC, a condus această cercetare, iar timp de aproape o lună de zile a măsurat limbajul violent de pe rețelele de socializare sau de pe site-uri.

Atingând partea sociologică a subiectului, Ioan Hosu a susținut în cadrul conferinței că „hate speech-ul nu este nimic nou sub soare”, iar internetul fiind accesibil oricui astăzi, reprezintă societatea din jurul nostru.

Spre final, concluzia la care s-a ajuns arată că trebuie să fim atenți la felul în care spunem unele lucruri, fără a ne lăsa conduși de impulsivitate. Pe viitor, Campania dorește să continue și invită cât mai multe persoane care doresc să ajute la creșterea gradului de conștientizare al fenomenului instigator la ură.

Laura Ciopată / Sursa foto: Mădălina Gorschi

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts