Dezbatere cu privire la candidatura Clujului pentru Capitala Europeană a Tineretului în 2015

Administraţie Eveniment

Municipiul Cluj-Napoca va intra în competiție cu principalele orașe europene pentru titlul de Capitală Europeană a Tineretului în 2015, iar termenul limită pentru depunerea candidaturii este 1 mai 2012.

Clujul a început demersurile în acest sens, iar promovarea proiectului în rândul tinerilor se va face în special pe Facebook.

Prin acest proiect se dorește mobilizarea resurselor existente ale tineretului din Cluj pentru o mai bună dezvoltare economică și socială a Minicipiului Cluj-Napoca pe termen mediu, mobilizarea voluntarilor din societetea studențească, care au o viziune despre oraș și care au creativitatea de a transforma aceste viziuni în idei concrete.

Reprezentații a patru dintre universitățile din Cluj-Napoca au fost prezenți pentru a susține acest demers. Grupul PONT își asumă rolul de coordonare, împreună cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca în acest proiect.

“Această candidatură trebuie să ne reprezinte pe noi toți și astfel fiecare dintre noi poate contribui cu câte o idee. Proiectul în sine, titlul de Capitală Europeană a Tineretului trebuie să reprezinte Clujul așa cum se cuvine. Acest proiect ajută la împărțirea valorilor, capacităților întregii Europe. Pentru a face vizibil proiectul și pentru a realiza o comunitate de sprijin se va folosi rețeaua de socializare Facebook de un număr de 20.000 de persoane”, a spus András Farkas, președintele PONT.

Obiectivele principale ale programului sunt: întărirea relației între nivelul local și instituțiile europene prin acordarea unei atenții speciale privind participarea tinerilor  la nivel local și european, respectiv abilitarea tinerilor la toate nivelurile, pentru a deveni actori proactivi în conceperea și dezvoltarea comunității lor.

În procesul de elaborare a candidaturii se va folosi și interacțiunea publică, prin CLUJ2015.ro și FACEBOOK.COM/CLUJ2015. Proiectul a fost iniţiat de Grupul PONT, susţinut de Primăria Municipiului Cluj-Napoca şi finanţat de Uniunea Europeană prin Programul Tineret în Acţiune. Alte 20 de orașe europene și-au anunțat candidatura pentru 2015.

Prima Capitală Europeană a Tineretului a fost Rotterdam (Olanda) în 2009. Forumul European al Tinerilor a acordat acest titlul în 2010 și pentru Torino (Italia), în 2011 pentru Anvers (Belgia), în 2012 pentru Braga (Portugalia) și în 2013 pentru Maribor (Slovenia). Pe 8 iunie 2011, 3 orașe au fost anunțate ca potențiale Capitale Europeane ale Tineretului pentru 2014: Thessaloniki (Grecia), Heraklion (Grecia) și Ivanovo (Rusia).

__________

Anca Scutelnicu

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts