Oamenii de ştiinţă din Islanda au finalizat cu succes un experiment prin care au reuşit să găsească energie în interiorul vulcanilor, precizează ouarts.com.
În 2009, cercetătorii islandezi au descoperit un rezervor subteran cu apă, având o temperatura ridicată, încât oamenii ştiinţei au considerat că apa se află într-o altă stare a materiei, pe lângă cea lichidă, solidă şi gazoasă. Această apă super încinsă, numită şi „supercritică” se defineşte undeva la limitele dintre lichid şi gaz şi se produce doar în condiţii de presiune şi temperatură.
Cercetătorii o pot genera şi în laborator, însă nimeni nu ştia până atunci că apă se găseşte în această formă şi în natură. Guvernul islandez, inginerii şi partenerii străini au fost încântaţi de descoperire şi au iniţiat un proiect prin care Islanda ar deveni exportator de energie (ţinând cont de mulţimea de vulcani de pe suprafaţa ţării) astfel ajutând Europa să scape de dependentă de combustibili fosili.
Aplicarea proiectului s-a dovedit însă mai grea decât se aşteptau iniţial. Pentru a scoate apa, trebuia să foreze în interiorul vulcanului, ceea ce era periculos, mai apoi fiind considerat un eşec.
După doi ani de la sistarea lucrărilor, în groapă se acumulase apă, care avea o temperatura de 450 de grade (record mondial), fiind posibil datorită fracturării rocilor şi a pătrunderii căldurii emanate de magma din adâncul pământului.
Chiar dacă cercetătorii nu au atins succesul iniţial, temperatura descoperită tot conţine o cantitate enormă de energie care poate fi folosită pentru a creea centrale care să genereze 36 de megawatti de electricitate.
– Adriana Boicean / Sursa fotografiei: descoperă