Vaccinul dezvoltat la Oxford intră în producţie

Știință UBB Radio

Compania farmaceutică AstraZeneca a început să producă vaccinul anti Covid-19 dezvoltat de Universitatea Oxford, deși acesta se află încă în teste, a anunțat directorul executiv Pascal Soriot, potrivit BBC.

Dacă vaccinul va trece testele umane, acesta poate fi disponibil în toamnă, compania încercând să realizeze un stoc până atunci.

„Începem să fabricăm chiar acum acest vaccin, astfel încât să-l avem gata de folosit când vom avea rezultatul testelor”, a declarat directorul executiv AstraZeneca.

AstraZeneca spune că va putea furniza două miliarde de doze de vaccin.

„Normal, această decizie vine un risc financiar, iar acest risc este ca vaccinul să nu funcționeze. În acest caz, vom arunca toate materialele și vaccinurile fabricate”, a mai spus Soriot.

Acesta a adăugat că AstraZeneca nu va căuta să facă profit din producerea medicamentului în timpul pandemiei.

Dacă funcționează, AstraZeneca a decis ca jumătate din dozele produse să ajungă în țările sărace și cele în curs de dezvoltare, mai scrie BBC.

Pascal Soriot spune că va avea un rezultat final privind eficacitatea vaccinului AZD1222 până în luna august. În cazul unui răspuns pozitiv, compania va încheia parteneriate cu trei mari organizații, dintre care două finanțate de Bill Gates, care să poată asigura o producție de masă a vaccinului.

Organizațiile sprijinite de Bill și Melinda Gates vor asigura producerea a 300 de milioane de doze până la finalul anului, în cadrul unui contract. Unul dintre noile parteneriate este cu Institutul Seric din India (SII), cel mai mare producător mondial de vaccinuri în volum. Cealaltă este o afacere de 750 de milioane de dolari (595 milioane de lire sterline) cu două organizații de sănătate susținute de Bill și Melinda Gates.

Sursa: Shutterstock

Ana Gălan

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts