Una dintre cauzele prezenței fără precedent, de 53,52 %, la alegerile de ieri se datorează referendumului, potrivit sociologul Ioan Hosu.
“Miza a fost dată de referendum. Defapt acesta a fost si rolul referendumului, de a mobiliza la vot categorii cât mai largi. Nu poate fi decât îmbucurător o astfel de participare. Indiferent cum voteaza, important este ca aceștia sa participe la viața democratică pentru că astfel avem o alta calitate si o altă legitimitate a actului de guvernare.”
În municipiul Cluj-Napoca, pe primul loc la alegerile prezidențiale s-a situat reprezentantul PDL Traian Băsescu cu 41,25 procente, urmat de candidatul PNL, Crin Antonescu, care a obtinut 20,2%. Pe cea de-a treia poziție s-a aflat candidatul PSD, Mircea Geoana, care a fost votat 19,4% din clujeni.
Ioan Hosu expilică acest clasament prin prisma faptului că PDL este reprezentat pe scena politică de importante figure clujene precum Emil Boc sau Daniel Buda. În același timp, în ceea ce privește PSD-ul, se mizează pe o tradiție a “dreptei la Cluj”. Acesta este privit ca o a treia putere politică în județul nostru. Lipsa de proiecte din partea PSD și atuurile pe care le-au putut sesiza oamenii pe parcursul guvernării liberale au contribuit la procentul ridicat obținut la alegeri.
Hosu este de părere că Liberalii și-au întărit poziția în acest triunghi al puterii datorită creșterii economice de după 2004. Totodată PNL are o poziție cheie în guvernare ocupând funcția de “partid balama”.
Emilian Man
Foto: MAE