Curtea Supremă declară că Legea Federală va protejeaza angajații LGBT de discriminare

Internaţional UBB Radio

Curtea Supremă a emis luni o decizie care spune că legislația federală existentă protejează angajații homosexuali și transsexuali de discriminare, într-o victorie majoră pentru susținătorii drepturilor LGBT, potrivit The Washington Post.

Judecătorul Neil M. Gorsuch și judecătorul-șef John G. Roberts Jr. s-au alăturat curții în hotărârea 6-la-3, susținută în Titlul VII din Legea Drepturilor Civile adoptată în 1964, care interzice angajatorilor să-și discrimineze personalul pe baza sexului, precum și a rasei, a culorii, a originii sau a religiei.

,,Un angajator care concediază un individ pentru că este homosexual sau transgender, concediază persoana respectivă pentru trăsături sau acțiuni pe care le-ar fi trecut cu vederea în cazul unei persoane heterosexuale. Sexul unei persoane joacă un rol incontestabil în felul în care aceștia sunt priviți în societate, exact ceea ce interzice Titlul VII.”, a transmis judecătorul Neil Gorsuch pentru instanță.

Hotărârea a fost o surpriză pentru comunitate, însă nu a fost singura. Chiar dacă majoritatea conservatoare a curții a fost consolidată, aceasta a anunțat luni că a refuzat mai multe provocări din partea grupurilor de drepturi asupra armelor, dornice să extindă aprobările în ceea ce constă utilizarea acestora. De asemenea, a respins cererea administrației Trump de a revizui încercările Californiei în furnizarea unui sanctuar destinat imigranților fără documente, potrivit The Boston Globe.

În următoarele săptămâni justiția va mai anunța soarta programului de extindere a protecției împotriva deportării imigranților fără acte (aduși în această țară pe când erau copii), o lege din Louisiana care restricționează avortul, trei cazuri importante pentru conservatorii religioși și lupta continuă a președintelui Trump de a-și păstra documentele sale financiare private, fără a fi investigate de Congres și de un procuror din New York.

,,Curtea încearcă să convingă cetățenii că nu face decât să aplice termenii statului, dar acest lucru este absurd. Chiar așa cum s-a înțeles astăzi, conceptul de discriminarea din cauza <<sexului>> este diferit de discriminarea din cauza <<orientării sexuale>> sau a <<identității de gen>>.”, a scris Samuel Alito, judecător al Curții Supreme din SUA.

Brett Kavanaugh, avocat și judecător, a scris într-o disidență separată că instanța rescrie legea pentru a include identitatea de gen și orientarea sexuală, sarcină care aparține Congresului. Cu toate acestea, Kavanaugh a spus că decizia reprezintă ,, o importantă victorie obținută astăzi de americanii gay și transgenderi”.

Trump a avut o reacție destul de reținută, spunând reporterilor că a citit decizia și că

,,unii oameni au fost surprinși. Dar ei conduc și trăim cu decizia lor. Despre asta este vorba. Trăim cu decizia Curții Supreme. Foarte puternică. O decizie foarte puternică de fapt. Dar au decis asta.”

Se estimează că rezultatul va avea un impact major pentru cei aproximativ 8.1 milioane de angajați LGBT din toată țara, deoarece, până în prezent, majoritate statelor nu le oferea protecție împotriva discriminării la locul de muncă. De asemenea, în urma unor calcule estimative, s-a ajuns la un număr de 11.3 milioane al persoanelor LGBT care trăiesc în SUA, potrivit Institutului Williams de la Școala de Drept UCLA.

,,Justiția Scalia ar fi dezamăgită de faptul că succesorul său a îmânzit textualismul atât de prost astăzi, doar de dragul de a apela la campusurile colegiilor și la universitățiile de redacție. Nu puteți redefini înțelesul cuvintelor în sine și să faceți în continuare textualism, Acesta este un semn rău pentru oricine este preocupat de viitorul democrației reprezentative.”, a declarat Carrie Severino, din cadrul grupului Judicial Crisis Network.

Gerald Bostock, un angajat homosexual al guvernului din Georgia al cărui proces a avut loc luni la Curtea Supremă, a spus că nimeni nu ar trebui să fie

,,speriat că-și va pierde locul de muncă din cauza a ceea ce sunt, din cauza persoanelor pe care le iubesc sau al felului în care se identifică. Justiția a decis într-un final că nu este corect și ne-a promis că nu va mai trebui să ne facem griji în privința aceasta.”.

Donald Zarda a mărturisit că a fost concediat de la job-ul pe care-l avea ca instructor de parașutism după ce a avut un schimb de glume cu o clientă de sex feminin, în care a recunoscut faptul că acesta ar fi gay. Ulterior, Zarda a murit în 2014.

Un caz de transgender destul de mediatizat a fost cel al lui Aimee Stephens, care a lucrat ani de zile la o firmă de pompe funebre din Michigan, înainte de a fi concediată după ce a informat proprietarii și colegii cu privire la schimbarea sa de sex. Stephens a murit din cauza insuficienței renale în mai, după ce cazul ei a fost preluat de către Curtea Supremă.

Înainte de moartea ei, Stephens a pregătit o declarație prin intermediul Uniunii Civile Americane pentru Libertate, în așteptarea unei posibile hotărâri în favoarea ei:

,,Faptul că m-ați concediat doar pentru că mi-am făcut operație de schimbare a genului a fost un caz clar de discriminare. Mă bucur că instanța a recunoscut că ceea ce mi s-a întâmplat este greșit și ilegal. Sunt recunoscătoare că autoritățile ne-a transmis atât mie, cât și fraților mei transgenderi, faptul că însemnăm ceva, că avem un loc în legile noastre. M-a făcut să mă simt mai în siguranță și mai inclusă în societate.”

John Bursch, cel care a preluat cazul lui Aimee a declarat că

,,americanii ar trebui să se bazeze pe deciziile adoptate de autorități. Este absolut dezamăgitor că majoritate judecătorilor nu doreau să afirme acel principiu al bunului-simț. Redefinirea <<sexului>> pentru a însemna <<identitate de gen>> va crea un haos și o nedreptate enormă pentru femeile și fetele din atletism și în multe alte contexte.”.

Însă, ,,decizia de luni nu va fi probabil ultimul cuvânt al instanței cu privire la aceasta serie de probleme legată de drepturile LGBT.”, a notat Gorsuch.

Susținătorii comunității au spus că vor contesta eforturile administrației de a restrânge protecția anti-discriminare pentru persoanele transgender în domeniul sănătății. Se dorește de asemenea și participarea sportivilor gay la evenimentele din cadrul școlii, fiind luate în considerare și probleme legate de toalete și vestiarele din școli unde au loc majoritatea abuzurilor asupra persoanelor transsexuale. Gorsuch a spus că angajatorii care au obiecții religioase cu privirea la angajarea persoanelor LGBT ar putea să ridice aceste cereri într-un caz diferit.

Aceste cazuri au fost primele sesizate în instanță de la pensionarea lui Anthony Kennedy, avocat american, și înlocuirea acestuia cu Kavanaugh. Kennedy a fost vocea pentru comunitatea homosexualilor și autorul hotărârii din 2015, care a legalizat căsătoria între persoanele de același sex în toate Statele Unite.

Administrația Trump a adus schimbări cursului de la administrația Obama, care a sprijinit întotdeauna angajații LGBT în cererile de discriminare aflate sub Titlul VII.

În anii prezidențiali ai lui Obama, Comisia Federală pentru Egalitatea de Șanse la Locul de Muncă și-a modificat interpretarea de lungă durată a legii drepturilor civile pentru a include discriminarea împotriva persoanelor LGBT.

Joe Biden a lăudat atunci decizia luată de Barack Obama drept

,,un alt pas în marșul nostru spre egalitate pentru toți. Curtea Supremă a confirmat ideea simplă, dar profund americană, că fiecare om trebuie tratat cu respect.”.

Sursa: Unsplash, Unsplash, Unsplash, Unsplash

Bianca Bărbat

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts