Acțiunile Facebook au înregistrat cel mai amplu declin din 2014, sub presiunea oficialilor americani și europeni

UBB Radio

Acțiunile Facebook au închis sesiunea bursieră de luni, 19 martie 2018, cu un declin de 6,8%, cel mai amplu din martie 2014, sub presiunea oficialilor americani și europeni care au cerut directorului general al Facebook, Mark Zuckerberg, să explice parlamentarilor cum firma de consultanță politică Cambridge Analytica, care l-a sprijinit pe Donald Trump în campania electorală, a folosit datele a milioane de utilizatori ai rețelei sociale fără consimțământul acestora.

În urma solicitării politicienilor americani și europeni, Facebook a anunțat că sistemul de logare al rețelei de socializare a fost utilizat de un profesor pentru înscrierea oamenilor într-o aplicație destinată sondării personalității, în scopuri academice, astfel fiind expusă o rețea de 50 de milioane de persoane.

În cele din urmă, profesorul a încălcat termenii Facebook și a transmis datele firmei Cambridge Analytica, potrivit Bloomberg. Facebook a aflat despre încălcarea confidențialității datelor utilizatorilor în anul 2015, blocând accesul profesorului la platforma de socializare și a cerut firmei Cambridge Analytica să certifice faptul că a șters datele milioanelor de utilizatorilor.

Senatorii americani precum Amy Klobuchar, democrată din Minnesota, și John Kennedy, republican din Louisiana i-au cerut președintelui comisiei juridice ca directorii generali ai marilor companii tehnologice să participe la audierile publice, iar un alt parlamentar britanic, Damian Collins, a declarat faptul ar trebui să fie audiat în comisia sa parlamentară creatorul rețelei de socializare Facebook, Mark Zuckerberg sau un menbru al conducerii rețelei respective.

„Lipsa de supraveghere a modului în care datele sunt stocate și a modului în care publicitatea politică este vândută provoacă îngrijorări legate de integritatea alegerilor americane și a dreptului la confidențialitatea datelor.’’, au declarat senatorii.

În următoarele câteva săptămâni compania Facebook va trece printr-o perioadă critică, o perioadă în care aceasta  trebuie să îi asigure atât pe utilizatori cât și pe autoritățile de reglementare în privința calității standardelor referitoare la conținut și la securitatea platformei. „În următoarele 12-18 luni ar putea avea loc schimbări legate de modelul de afaceri centrat pe publicitate, news feed și conținut’’, a declarat analistul de la GBH Insights, Daniel Ives.

– Andreea Dragomir / Sursa fotografiei: www.yoda.ro

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts