Curtea Constituțională Română a hotărât în data de 25 iunie că izolarea sau carantina la domiciliu nu pot fi decise prin ordin de ministru. Tot în această zi au decis că starea de alertă poate fi prelungită sau instaurată fără hotărârea Parlamentului. Aceste hotărâri vin în urma faptului că la începutul lunii iunie, Avocatul Poporului a atacat la Cutea Constituțională Română considerând că amenzile date în starea de urgență încalcă prevederile constituționale, conform DIGI24.
Avocatul Poporului, Renate Weber, a anunțat CCR cu privire la Ordonanța de urgență a Guvernului nr.11/2020 care prevede carantina obligatorie pentru persoanele care se întorc din țările grav afectate de pandemia de Covid-19 afirmând că
„În cazul epidemiilor/pandemiilor sau situațiilor de urgență de sănătate publică internaționale declarate de Organizația Mondială a Sănătății, dacă exista un risc iminent pentru sănătatea publică, cu respectarea Regulamentului sanitar internațional (2005), la propunerea Grupului tehnic de experți ai Ministerului Sănătății, ministrul sănătății instituie carantina pentru persoanele care intră pe teritoriul României din zonele afectate, ca măsură de prevenire și limitare a îmbolnăvirilor”.
De asemenea la începutul lunii iunie, Avocatul Poporului a considerat ca amenzile date in starea de alerta ca fiind neconstituționale, astfel a contestat articolele 65, 66 și 67, care stabilesc contravenții și amenzi pentru încălcarea legii stării de alertă.
Acesta a adăugat în sensul acesta
„O altă critică de neconstituţionalitate se referă la trimiterile din cuprinsul legii la norme legale inexistente în fondul activ al legislaţiei (art. 65, art. 66, art. 67). Astfel, prevederile adoptate în acest mod, și anume prin trimitere la norme legale inexistente, aduc atingere dispoziţiilor art. 1 alin. (5) din Constituție, în privința claritțţii și previzibilității legii”
Sursa: EVZ
Dana Coțovanu