Anul acesta, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania, desfășurat în perioada 23 iulie – 1 august 2021, cinematografia spaniolă va fi celebrată la cea de-a 20-a ediție a evenimentului prin intermediul unui program amplu. Focus Spania, va include proiecții și evenimente speciale, întâlniri cu cineaști, masterclass-uri, inițiative de industrie și expoziții.
Ca parte a acestui program, Festivalul Internațional de Film de la San Sebastián devine partener al Festivalului Internațional de Film Transilvania și propune o selecție puternică de filme spaniole. Printre cele 10 titluri recent alese de selecționerii renumitului festival, se numără și comedia care va deschide cea de-a 20-a ediție TIFF, vineri 23 iulie, de la ora 21:00, în Piața Unirii din Cluj-Napoca: ,,Dineu cu vecinii de sus/ The People Upstairs”, în regia lui Cesc Gay.
Cinefilii sunt invitați la o comedie savuroasă în care două cupluri vecine explorează complexitatea relațiilor moderne. Filmul ,,Dineu cu vecinii de sus”, ales pentru deschiderea festivalului a avut premiera mondială la San Sebastian în anul 2020 și de atunci a câștigat mai multe premii, inclusiv un Goya pentru cel mai bun actor secundar, Alberto San Juan.
Tudor Giurgiu, președintele TIFF, a declarat pentru Screen că filmul va fi prezentat în 20 de locuri în aer liber din regiunea Transilvania pe data de 23 iulie, pe lângă faptul că va fi proiectat la cinematograful în aer liber din Piața Unirii din centrul orașului Cluj-Napoca.
„Avem, de asemenea, un parteneriat cu o rulotă de film care va difuza comedia într-un oraș mic, fără cinematograf, unde nu au mai avut proiecții de mai bine de 30 de ani. M-am gândit că va fi o surpriză frumoasă pentru multe comunități.”, a declarat Tudor Giurgiu.
Selecția de filme propuse reflectă efervescența și diversitatea cinematografiei spaniole. Astfel, vor fi lansate 10 titluri de film care includ, de asemenea, serialul de acțiune ’’Riot Police’’, în regia lui Rodrigo Sorogoyen – câștigătorul Trofeului TIFF în anul 2014 pentru Stockholm – precum și thrillerul lui Imanol Rayo ’’Death Knell’’, drama intimă mamă-fiică a Celiei Rico Clavellino ,,Călătorie în camera unei mame’’ și documentarul lui Léon Siminiani, ’’Notes for a Heist Film.’’
Din cauza pandemiei, încă din toamna anului trecut, organizatorii au luat decizia de a muta data viitorului eveniment. Astfel că, cea de-a 20-a ediție a festivalului, nu va mai avea loc în luna mai, așa cum s-a obișnuit până acum, ci la sfârșitul lunii iulie. Mai mult, guvernul României a dezvăluit recent că intenționează să ușureze măsurile restrictive în următoarele trei luni. Acest lucru ar putea însemna că, dacă rata de infectare va continua să scadă, festivalul ar putea avea permisiunea de a găzdui până la 2.000 de persoane la proiecțiile în aer liber, iar cele interioare ar putea funcționa la capacitate maximă.
În timp ce reglementările pentru călătoriile internaționale în Europa se schimbă în fiecare zi, pe măsură ce statele membre ale Uniunii Europene încheie un acord uniform cu privire la detalii, TIFF este încrezător că va putea primi mulți oaspeți străini în Cluj-Napoca.
„Guvernul român a acordat scutiri oaspeților din străinătate care participă la evenimente culturale majore, astfel încât oamenii să nu fie nevoiți să se îngrijoreze de lucruri precum regulile de carantină”, adaugă Giurgiu. „Situația generală aici în România devine din ce în ce mai bună și, cu o campanie de vaccinare de succes, vom avea o vară mai bună pentru evenimentele culturale din acest an.”
În timp ce Festivalul International de Film Transilvania de anul trecut a prezentat 157 de filme din 49 de țări –cu aproximativ 25-30% mai puțin decât de obicei – se așteaptă ca ediția din anul 2021 să revină la un program care cuprinde peste 200 de titluri.
Sursă foto: Unsplash
Crișan Daria