Pandemia de Covid-19 a impus o mulțime de restricții, iar sezonul estival al anului 2020 va fi extrem de afectat în acest sens. Granițele multor țări rămân închise, și multe destinații turistice de vârf precum Regatul Unit al Marii Britanii sau Spania se află într-o situație critică, având un număr extrem de mare de bolnavi.
CNN a subliniat într-o analiză recentă mai multe destinații populare care se vor redeschide în curând. În țările în care răspândirea virusului a fost gestionată adecvat și riscurile au fost relativ diminuate, turismul intern a devenit fundamental.
Astfel, planurile multor studenți români pentru această vară au fost anulate, aceștia fiind nevoiți să se reorienteze spre destinații turistice de pe teritoriul țării noastre. După această perioadă stresantă, care a presupus o multitudine de schimbări în viețile studenților, acestea variind de la autoizolare la școala online, aceștia își doresc cu ardoare să se destindă, și să călătorească împreună cu prietenii sau familia, chiar dacă asta presupune o vacanță în România.
Denisa locuiește în Satu Mare și e studentă în anul I la Media Digitală la FSPAC, în Cluj. Aceasta a fost afectată profund de perioada stării de urgență, și de riscurile mari pe care le implica pandemia de Covid-19 când era aproape de apogeu:
„La începutul perioadei de distanțare sociale, când s-au luat măsurile drastice și a fost declarată starea de urgență, eram foarte îngrijorată. În cea mai mare măsură, eram îngrijorată pentru familia mea, pentru bunicul meu, el locuind în același bloc cu mine”, a declarat aceasta.
Stresul pe care l-a presupus acel sentiment constant de nesiguranță și-a lăsat amprenta asupra studentei, stricându-i cheful de distracție:
„Neavând ceva prestabilit, nu m-a afectat atât de mult, însă cu siguranța mi-a tăiat elanul pentru distracție, pe care îl am de regulă în fiecare vara. Ador căldura, marea, soarele, și cu siguranță aș fi ajuns vara asta, cel mai probabil spontan, pe litoral.”
Cu toate acestea, după ce își dă examenele, Denisa plănuiește să se destindă în Vamă, cu prietenii ei:
„Acum ne bate gândul sa dam o fuga pana in Vama, după sesiune, dar trebuie sa ținem cont de restricțiile pe care încă trebuie sa le respectam.”
În ciuda faptului că va respecta măsurile de precauție necesare propriei siguranțe, întreaga situație cauzată de pandemie îi lasă un sentiment amar:
„Bineînțeles, voi respecta măsurile și voi fi precaută, dar simt că mi-ar fi greu să rămân conștientă, în fiecare clipă, de faptul că lumea s-a schimbat. Simt că asta mi-ar răpi din libertatea de manifestare și confort.”
Studentei îi este dor de colegii de facultate, pe care speră să îi revadă în această vacanță:
„Cu siguranță îmi este dor de colegii și prietenii mei. În ultimele săptămâni, am reușit să mă întâlnesc cu unii dintre ei, dar nu cu toți. Probabil voi aprecia mai mult prezența lor și momentele frumoase petrecute împreună.”
„În timpul vacanței, cu puțin noroc, se vor relaxa și mai mult restricțiile și vom avea mai mult timp liber pentru a ne întâlni”, a adăugat studenta.
Bianca e din Deva și e studentă în anul I la Medicină Veterinară, în Timișoara. Ea plănuia o vară plină de călătorii, însă pandemia i-a distrus orice speranță de a le duce la bun sfârșit:
„Am cumpărat bilete la festivalul Exit din Serbia și urma să și vizitez țara. Am avut plănuite și niște excursii pe muntele Retezat și o săptămână la mare.”
Studenta a fost afectată financiar puternic de criza pe care a cauzat-o pandemia de Covid-19:
„Multe planuri a trebuit să le anulez, în primul rând, din cauza banilor. Am pierdut banii pe bilete, pe cazare, chiar și job-ul pe care îl aveam.”
Cu toate astea, Bianca nu vede un risc în a călători în străinătate.
„Vacanța poate fi un potențial risc de contractare a virusului doar dacă nu sunt respectate regulile de igienă, iar lipsa aceasta de grijă poate avea un impact la fel de negativ acasă”, susține aceasta.
Cristina este studentă la UAD, în Cluj. Ea plănuia, de asemenea, să își petreacă vara pe țărmurile Mării Negre:
„Vara asta chiar voiam să ajung la mare și să stau mai mult timp acolo, poate chiar să mă angajez pe perioada verii.”
În urma pandemiei, Cristina a devenit spontană. A început să prețuiască fiecare moment, și să nu se mai poarte grija zilei de mâine:
„De când a început pandemia, am început să îmi las planurile făcute deoparte și să trăiesc viața în fiecare zi, fără vreun target setat.”
Legat de vacanța de vara care urmează, studenta nu se îngrijorează, și preferă să nu se streseze legat de virus:
„Sincer, nu sunt prea speriată de virus, așa că nu voi lua vreo precauție specială, poate doar respectarea distanței.”
După cele două luni de autoizolare pe care le-a impus starea de urgență, aceasta apreciază mult mai mult timpul pe care îl poate petrece în aer liber:
„Cu siguranță apreciez mult mai mult timpul pe care îl pot petrece afară din casă.”
Majoritar, studenții par extrem de încântați de vacanța care urmează, deoarece, în ciuda restricțiilor impuse, vor avea abilitatea de a se destinde în totalitate, în urma unui semestru dificil și a stresului imens provocat de pandemie.
Sursa: Pexels
Andreea Bordea