FBI: Spionajul cibernetic, folosit pentru a fura informații despre vaccinurile anti-coronavirus

UBB UBB Radio

Marile puteri ale lumii se află în această perioadă într-o adevărată cursă internațională pentru dezvoltarea unui vaccin anti COVID-19. Cei implicați sunt cercetători, companii și guverne, dar mai ales agențiile de spionaj și informații.

Un oficial al serviciilor secrete din Statele Unite a declarat pentru BBC că a observat în ultima perioadă o încercare de spionaj al institutelor de cercetare americane. Bill Evanina, directorul Centrului Național de Contrainformații și Securitate, a declarat că guvernul american a avertizat organizațiile de cercetare medicală cu privire la aceste riscuri. Cu toate acestea, el nu a spus dacă au cazuri confirmate de date furate.

,,Ne străduim, împreună cu persoane din industrie, cercetare și guvern, pentru a ne asigura că informația și cercetarea noastră sunt protejate cât mai bine. Ne așteptăm că agenții de informații străine, inclusiv cele ale Partidului Comunist Chinez, să încerce să obțină informații cu privire la lucrurile de care ne ocupăm.”, a spus Bill Evanina.

Guvernul american încearcă să ajute la dezvoltarea unui vaccin anti-coronavirus printr-un program denumite Operațiunea ,,Warp Speed”. Țara care descoperă prima formula cea mai eficientă și mai sigură se va asigura că cetățenii ei sunt primii care beneficiază de antidot.

,,Suntem în contact cu fiecare organizație de cercetare medical și suntem foarte vigilenți. În această perioadă, nimic nu este mai valoros decât cercetarea biomedicală care ar putea să ne ajute cu dezvoltarea unui vaccin împotriva coronavirusului.”, a adăugat oficialul american, Bill Evanina.

Serviciile secrete britanice au observat o activitate similară de spionaj. Dezvăluirile vin pe fondul unei adevărate curse internaționale pentru găsirea unui vaccin pentru noul COVID-19.

  • Atacuri cibernetice în spitale

La jumătatea lunii aprilie, un oficial al FBI a spus că au existat ,,unele intruziuni” în instituțiile care lucrează la cercetările legate de coronavirus. Tonya Ugoretz, analist de informații FBI, a declarat că ,,datele bio-medicale sunt o țintă prioritară pentru spionajul cibernetic.

În aceeași perioadă, procurorul general adjunct al SUA pentru securitate națională, John Demers, a declarat că:

“ar fi <<dincolo de absurd>> să crezi că Partidul Comunist Chinez nu va fi interesat de astfel de detalii.”

De asemenea, Centrul pentru Securitate cibernetică din Canada a avertizat în martie:

,,Actorii internaționali pot încerca să fure proprietatea intelectuală a organizațiilor angajate în cercetare și dezvoltare legate de COVID-19.”

Spionii americani și occidentali sunt de asemenea interesați de ceea ce se întâmplă în China, inclusiv de orice discrepanțe cu privire la numărul morților provocat de coronavirus, precum și de cercetările sale despre vaccinuri și tratamente.

Două spitale din Republica Cehă, care luptă împotriva noului tip de coronavirus, au raportat că au avut atacuri cibernetice în aprilie.

,,În timp ce lumea luptă împotriva pandemiei de COVID-19, atacurile cibernetice răuvoitoare, care perturbă capacitatea spitalelor și sistemelor de sănătate ce furnizează servicii esențiale, riscă să aibă efecte mortale.”, a declarat secretarul de stat american, Mike Pompeo pentru AFP și Reuters, citate de Agerpres.

De asemenea, în urma unui studiu realizat de BitDefender, a fost demonstrat că numărul amenințărilor informatice care exploatează subiectul pandemiei cu noul coronavirus a urcat constant în luna aprilie, pe măsură ce tot mai multe țări au fost afectate de SARS-CoV-2. România se află astfel printre țintele preferate din Europa ale atacatorilor în luna aprilie.

Sursa: BBC

Bianca Bărbat

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts