Dezbatere Euranet în context european la Bruxelles

UBB Radio UE

2

În 5 noiembrie 2014 a avut loc o nouă dezbatere organizată de Fundaţia Euranet la Parlamentul European, în Bruxelles. Tema mesei rotunde a fost „Importanţa statutului de cetăţean european şi drepturile omului în Uniunea Europeană”.

Având prima parte în limba maghiară, respectiv a doua parte în limba engleză, dezbaterea din studioul radio al Parlamentului European a atins subiecte importante, precum drepturile fundamentale în context european, multiculturalitatea şi rolul acesteia în Uniunea Europeană, dar şi problemele grave din diaspora în cadrul alegerilor prezidenţiale din România în speţa dreptului la vot, un drept fundamental.

Preluată de postul public de radio din Ungaria, emisiunea moderată de Náray Balázs i-a avut invitaţi pe Schöpflin György (Ungaria), Csáky Pál (Slovacia), Meszerics Tamás (Ungaria), Deli Andor (Serbia), toţi membri ai Parlamentului European, respectiv pe Raymond Füstös, student la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca. S-a discutat despre cetăţenia europeană ca punct de legătură între naţiuni, despre beneficiile aduse de aderarea la Uniunea Europeană dar şi despre influenţa pozitivă asupra oamenilor în contextul relaţiilor bune dintre statele membre.

Moderatorul emisiunii în limba engleză, Brian Maguire, i-a avut invitaţi pe Danuta Hübner (Polonia), Mercedes Bresso (Italia), Kostas Chrysogonos (Grecia), Julia Reda (Germania), toţi membri ai Parlamentului European, respectiv pe Zaneta Czyżniewska, studentă în cadrul Universităţii din Varşovia, Polonia. În cadrul dezbaterii au fost iniţiate propuneri cu privire la informarea cetăţenilor asupra drepturilor europene, încurajarea acestora pentru a profita de drepturile dobândite în momentul aderării la Uniunea Europeană.

Dezbaterea marca Euranet a fost o ocazie excelentă pentru invitaţi de a schimba impresii într-un cadru prietenos, de a formula opinii pe o temă de actualitate şi de mare importanţă, dar şi o experienţă unică pentru studenţii iubitori de radio.

– Raymond Füstös

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts