Studiu al studenților FSEGA: Românii au ieșit cel mai puțin în spații publice pe perioada Sărbătorilor Pascale

UBB UBB Radio

Studenții Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, au analizat în cadrul unui proiect de cercetare COVID-19- Romanian Economic Impact Monitor (COVID-19 RoEIM) evoluția mobilității pe perioada stării de urgență.

Potrivit comunicatului emis de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, rezultatele arată ca reducerea mobilității a început cu zece zile înainte de 16 martie 2020 când a intrat în vigoare starea de urgență, atingând un nivel -52%. Județele care au respectat cel mai mult perioada stării de urgență au fost București (valoare medie de -52%), Brașov (-47%) și Cluj (-47%), iar de partea cealaltă, scăderile medii cel mai mici s-au înregistrat în județele Giurgiu (-22%), Teleorman (-22%) si Călărași (-28%). Județul Iași și Ialomița au intrat în rândul județelor cu cele mai mari scăderi pe perioada stării de urgență.

Românii au ieșit cel mai puțin în spatii publice in perioada Sărbătorilor Pascale, iar astfel s-a redus mobilitatea populației cu 67%. Însă după terminarea stării de urgență cele mai mari creșteri de mobilitate s-au înregistrat în spatiile verzi si parcuri in zilele de 14 mai: -24, 15 mai:+3%, 16 mai: +13%.

Echipa de cercetare este formată din Bálint Csaba, Csala Dénes, Csíki Ottó, Nagy Bálint Zsolt, Rácz Béla-Gergely si coordonator Profesor Univ. Dr. Szasz Levente.

Rezultatele proiectului de cercetare pot fi consultate pe platforma online COVID-19 RoEIM, iar analizele mai detaliate sunt publicate în mod continuu pe pagina de Facebook a proiectului.

Sursa: FSEGA

Dana Coțovanu

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts