AUDIO | Imunizarea la medicii de familie se realizează în 38 de județe și în București, iar testarea COVID-19 se va face și în farmacii prin teste rapide antigenice.

Sănătate UBB Radio

Peste 700 de medici de familie au primit doze de vaccin împotriva Covid-19 pentru a-și putea imuniza pacienții, iar în momentul de față se vaccinează în peste 370 de cabinete, din 38 de județe ale țării plus municipiul București.

Vaccinarea la medicii de familie întârzie în trei județe. În Botoșani, Vrancea și Ilfov nu a început efectiv vaccinarea în cabinetele medicilor de familie.

Președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19  a declarat că, în cadrul cabinetelor de medicină de familie au fost recepționate peste 30.000 de doze de vaccin. Dintre acestea peste 26.000 sunt doze de vaccin de la compania Johnson&Johnson, peste 2.700 de doze de la compania AstraZeneca, dar și peste 1.200 de doze de la compania Moderna.

De asemenea, acesta a mai precizat și faptul că în perioada 4-11 mai s-a derulat campania de vaccinare în cadrul celor șapte spitale militare din țară.

 În ceea ce privește testarea COVID-19, aceasta se va putea realiza de acum și în farmacii.

 „Testarea are un rol esențial în limitarea răspândirii virusului. Utilizarea corectă a testelor rapide, în număr mare și asigurând un timp scurt între cerere și acces la testare, ceea ce înseamnă implicit un rezultat rapid, are un rol semnificativ în reducerea răspândirii acestuia. Prin aceste reglementări, persoanele care au suspiciuni sau simptome vor putea să-și facă testul rapid într-un mod accesibil și sigur”, a declarat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

Condițiile în care se vor desfășura testările în farmacii sunt următoarele:

  • Farmaciile pot opta pentru desfășurarea activității de testare antigenică rapidă, după obținerea uni aviz temporar, emis în format electronic de către direcțiile de sănătate publică județene, acesta fiind valabil timp de șase luni.
  • Instruirea personalului implicat în activitatea de testare va fi organizată gratuit de Colegiul Farmaciştilor din România, în colaborare cu Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România.
  • Farmaciile vor utiliza exclusiv teste antigenice rapide pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2 din nazofaringe. Acestea pot fi preluate de la Ministerul Sănătății, gratuit, prin direcțiile de sănătate publică județene, respectiv Direcția de Sănătate Publică Bucureşti, în limita stocului disponibil.
  • În privința organizării zonei de testare, ordinul prevede ca aceasta să fie pe o suprafață delimitată, destinată exclusiv procesului de testare.
  • Totodată, circuitul persoanelor care se testează trebuie să fie delimitat prin marcaje sau paravane de cel al circuitului normal pentru clienții farmaciei.
  • Personalul implicat în activitatea de testare va purta obligatoriu echipament de protecție compus din mască chirurgicală, vizieră sau ochelari de protecție, mănuși de unică folosință și halat de unică folosință.

Astfel,  în urma testării, farmaciile emit un buletin de testare, semnat electronic, pe care îl comunică persoanei testate, dar au obligația de a raporta către direcțiile de sănătate publică județene rezultatele tuturor testelor efectuate.

Sursă foto: Pixabay

Florea Oana – Maria

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts