Emmanuel Macron, noul preşedinte al Franţei

Internaţional UBB Radio

Emmanuel Macron, candidatul formaţiunii de centru En Marche! a câştigat alegerile prezidenţiale, obţinând conform rezultatelor parţiale peste 65% din voturi, în timp ce extremista de dreapta Marine Le Pen a obţinut mai puţin de 35%.

În discursul său de învingător, Macron s-a adresat cetăţenilor încrezător şi optimist: ‚‚O nouă pagină din istoria noastră lungă se deschide în această seară. Vreau să fie cea a speranţei şi încrederii regăsite’’. Alesul promite că Franţa va fi în primul rând al luptei antiteroriste pe propriul teritoriu și pe plan internațional, oricât va dura aceasta: ‚‚Voi apăra Franţa, voi apăra Europa, civilizaţia noastră e în joc’’.

Câştigătorul alegerilor devine cel mai tânăr preşedinte din istoria republicii, la vârsta de 39 de ani. Numărul record de voturi anulate este interpretat de specialişti ca formă de protest faţă de cele două opţiuni, iar prezenţa la vot în turul doi este cea mai mică din ultimii 48 de ani.

Peste 50.000 de poliţişti, jandarmi şi militari au fost mobilizaţi în ziua alegerilor pentru a preveni incidentele. Preşedintele ales va fi investit în funcţie pe data de 14 mai.

– Diana Cîmpean / Sursa foto: mediafax.ro

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts