Europa noastră | Gymnich la Bucureşti

UBB Radio

Parteneriatul estic, ajuns la zece ani, situaţia din Venezuela, evoluţia situaţiei din Siria, relaţiile cu China, drept partener strategic al UE şi alte aspecte de importanţă europeană au fost discutate în prima reuniunea informală a miniştrilor.

Parteneriatul estic, ajuns la zece ani, situaţia din Venezuela, evoluţia situaţiei din Siria, relaţiile cu China, drept partener strategic al UE şi alte aspecte de importanţă europeană au fost discutate în prima reuniunea informală a miniştrilor apărării și a miniştrilor de externe din statele membre, sub mandatul Preşedinţiei române a Consiliului UE, desfăşurată la începutul lunii februarie, la Bucureşti.  Gymnich este numele tip al unei astfel de întâlniri, organizate în concordanţă cu preşedinţia rotativă a Consiliului UE, încă din 1974. Numele provine de la locul unde acest tip de întâlniri s-a desfăşurat, la început, respectiv Castelul Gymnich, din Erftstadt, Germania.

Parteneriatul dintre Uniunea Europeană şi NATO este esenţial, el fiind consolidat în ultimii ani, iar întărirea apărării europene şi în acelaşi timp a cooperării UE-NATO este un motiv de mândrie, a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, Federica Mogherini, la scurt timp după sosirea la Bucureşti. În prezent, domeniul apărării europene este considerat o avangardă a avansării și consolidării proiectului european, în special în contextul în care alianța tradițională dintre Europa și SUA este pusă tot mai mult sub semnul întrebării.

Federica Mogherini (Sursa foto: © European Union, 2018)

Articolul integral se regăsește pe site-ul Radio România Internațional.

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts