Europa noastră | Plan european pentru îmbunătățirea procedurii de aprobare a utilizării pesticidelor

UBB Radio

Pesticidele folosite în agricultură sunt foarte toxice pentru organismul uman. Chiar dacă există norme care reglementează limitele în care pesticidele pot fi folosite, în alimente rămân urme care ar putea să ne afecteze sănătatea.

Pesticidele folosite în agricultură sunt foarte toxice pentru organismul uman. Chiar dacă există norme care reglementează limitele în care pesticidele pot fi folosite, în alimente rămân urme  care ar putea să ne afecteze sănătatea. Parlamentul European propune o mai bună gestionare a acestor produse chimice în UE.

Europenii sunt tot mai preocupaţi de reziduurile de pesticide din alimente. 50% din alimentele testate de către  Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară,  în 2016, conţineau reziduuri de pesticide, cu 3,8% peste limita admisă. Chiar dacă aceste substanţe sunt monitorizare cu atenţie în UE, în ultimii ani  au apărut îngrijorări referitoare la procedura de autorizare şi  aprobare a pesticidelor, mai ales după controversa privind reînnoirea aprobării glifosatului din 2017.

Pentru a proteja mai bine sănătatea europenilor, Parlamentul European solicită luarea de măsuri privind îmbunătățirea gestionării pesticidelor în UE. Pentru asta, în 2018, PE a înfiinţat o comisie specială care să se ocupe de  procedura de aprobare a UE pentru  pesticide iar la începutul acestui an eurodeputaţii au aprobat raportul final al acestei comisii prin care solicită proceduri mai transparente şi mai responsabile pentru pesticide.

Norbert Lins (Sursa foto: © European Union 2019 – Source : EP Photo Mathieu CUGNOT)

Articolul integral se găsește pe site-ul Radio România Internațional.

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts