Noi strategii de integrare a romilor venite din partea Comisiei Europene

UBB Radio UE

Comisia Europeană a prezentat un cadru UE pentru strategiile naţionale privind integrarea romilor din statele membre. Acest cadru va ajuta la orientarea politicilor naţionale, dar şi la mobilizarea fondurilor disponibile la nivel de UE pentru sprijinirea eforturilor de integrare.

Cadrul se axează pe patru piloni: educatie, ocuparea forţei de muncă, sănătate şi locuinţe. În domeniul educaţiei se doreşte finalizarea a cel puțin şcolii generale, de asemenea existenţa unor locuri de muncă, în care să nu mai fie evident decalajul dintre cetăţenii romi şi ceilalţi, îngrijiri medicale pentru reducerea morţii infantile şi locuințe în care accesul la utilităţi publice precum apa şi electricitatea să nu fie o problemă.

Statele membre trebuie să îşi stabilească propriile obiective specifice în ceea ce priveşte integrarea romilor, în funcţie de numărul care există în ţara sa, dar şi de situaţia lor.

„În ciuda bunelor intenţii exprimate de unii politicieni naţionali,  s-au schimbat foarte puţine lucruri în viaţa de zi cu zi a majorităţii romilor în ultimii ani”, a declarat vicepreşedintele Comisiei, doamna Viviane Reding, comisarul UE pentru justiţie. „Statele membre au responsabilitatea comună de a pune capăt excluderii romilor  de la scolarizare, locuri de muncă, îngrijiri medicale şi locuinţe. Aceasta reprezintă o provocare importantă. De aceea stabilim obiective pentru integrarea romilor şi avem nevoie de un angajament ferm din partea tuturor capitalelor, regiunilor şi oraşelor europene pentru a transpune în practică aceste obiective. Este timpul să depăşim bunele intenţii şi să trecem la acţiuni concrete. Din punctul meu de vedere, cel mai important lucru este ca statele membre să contribuie la garantarea faptului că toţi copiii romi termină cel puţin scoala primară.”

În Europa 10-12 milioane de romi se confruntă cu excluziune, discriminare şi nerecunoasterea drepturilor.

______________

Andreea Stăicuţ

Foto: arhivă UBB Radio

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts