AUDIO | Gimnastica de performanță, un sacrificiu fără sfârșit

Sport

De-a lungul anilor, România a dominat scena gimnasticii internaționale. Competiție după competiție, gimnastele românce urcau pe cele mai înalte trepte ale podiumului pe fondul muzical al imnului național și cu lacrimi în ochi.

De-a lungul anilor, România a dominat scena gimnasticii internaționale. Competiție după competiție, gimnastele românce urcau pe cele mai înalte trepte ale podiumului pe fondul muzical al imnului național și cu lacrimi în ochi.

Precum orice alt lucru măreț, totul începe cu un vis, cu fetițe care o idolatrizează pe Nadia Comăneci și care timid pășesc în sala de gimnastică la vârste fragede. Drumul spre performanță, însă, este anevoios. Copilăria răpită de antrenamente extenuante, psihologia eșecului și accidentările dureroase sunt doar câțiva dintre factorii posibili. În multe cazuri, copiii sunt nevoiți să se despartă de părinți, să se maturizeze brusc și să focuseze exclusiv pe gimnastică într-un centru de excelență. Un astfel de exemplu este Liceul Sportiv „Cetate” Deva, care reunește mici sportive din toate colțurile țării, dornice de a practica acest sport grațios la cel mai înalt nivel. Liceul cu program sportiv din Deva are un lung istoric de formare în gimnastică, producând nume răsunătoare precum Lavinia Agache, Ecaterina Szabo, Daniela Silivaș, Lavinia Miloșovici, Gina Gogean, Maria Olaru, Oana Petrovschi sau Oana Ban.

Antrenori, foști sportivi, fragedele talente, psihologul axat pe tema sportivă, kinetoterapeutul, toți își expun perspectiva asupra performanței în gimnastică. Emoțiile, viața într-un continuu cantonament, sentimentele tipice copilăriei și ambiția de a persevera sunt prezente mereu pe holurile școlii. Distanța față de cei dragi își spune cuvântul, descurajarea joacă și ea un rol. Performanța are și părți înălțătoare, dar și părți mai întunecate. La sfârșitul zilei, contează puterea de a merge mai departe, ambiția manifestată de micile gimnaste.

Care este rețeta succesului? Sacrificiul. Renunțarea voluntară și propria jertfire. Răspunsul complet, cu vocile celor implicați direct în domeniul gimnasticii, se regăsește în materialul următor:

Iulia Mureșan

Sursa foto: 

Pinterest 1, Pinterest 2, Pinterest 3, Pinterest 4

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts