Asociația pentru drepturile omului reclamă: „Starea de alertă este tot starea de urgență, dar cu alt nume”

Administraţie UBB Radio

APADOR-CH a transmis un punct de vedere privind proiectul redactat în vderea impunerii stării de alertă după 15 mai. Asociația spune că trebuie să existe diferențe esențiale între starea de urgență și cea de alertă, în caz contrar fiind posibil ca și noua lege să fie declarată neconstituțională. În proiectul privind starea de alertă sunt prevăzute și restrângerea unor drepturi și libertăți, la fel ca starea de urgență, reclamă APADOR-CH.

„Starea de alertă este tot starea de urgență, dar cu alt nume”, spune asociația.

Potrivit lor, proiectul de lege pentru starea de alertă arată că pot fi luate aceleași măsuri restrictive de drepturi și libertăti.

„Starea de alertă poate fi privită ca un artificiu folosit pentru a permite luarea unor măsuri specifice stării de urgență, dar fără a mai declara starea de urgență. Deci, cu ocolirea procedurii prevăzute în Constituție”, transmite APADOR-CH.

Starea de alertă trebuie reglementată diferit de cea de urgență cu privire la măsurile care se pot dispune pe durata ei, mai spun ei:

„Pentru că nu este normal ca libera circulație, libertatea întrunirilor, dreptul la muncă, libertatea economică, dreptul la învățătură, dreptul la viața privată și restul drepturilor și libertăților fundamentale să fie restrânse prin simpla voință a unor funcționari din ministere și instituții publice”:

APADOR-CH consideră că atât starea de urgență, cât și starea de alertă trebuie reglementate unitar și coerent, printr-un singur act normativ (lege), în care să se prevadă clar deosebirile dintre aceste stări, precum și măsurile specifice care pot fi luate și de către cine, în cazul fiecăreia dintre ele.

Sursa: APADOR-CH

Mihaela Marcu

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts