Apple și Google au anunțat că vor interzice urmărirea locației GPS în aplicațiile care folosesc noul sistem de localizare a contactelor, pe care cele două companii l-au construit pentru a ajuta la prevenirea răspândirii noului coronavirus, notează Reuters.
Apple și Google, ale căror sisteme de operare sunt utilizate pe 99% din telefoanele inteligente, au declarat luna trecută că vor lucra împreună pentru a crea un sistem de notificare a persoanelor care au fost în aproprierea celor testate pozitiv COVID-19. Companiile intenționează să permită autorităților din sănătate publică să utilizeze doar tehnologia.
Potrivit Reuters, cele două companii au arătat că principalele obiective ale sistemului au fost confidențialitatea și împiedicarea guvernelor de a utiliza sistemul pentru a afla date despre cetățeni. Prin urmare, sistemul creat de Apple și Google folosește semnalele Bluetooth de la telefoane pentru a detecta întâlniri, dar nu stochează date despre locația GPS.
Apple și Google au spus că nu vor permite utilizarea datelor GPS împreună cu sistemul lor de urmărire a contactelor. Această decizie Apple-Google va impune autorităților din sănătate publică, care doresc să acceseze locația GPS, să se bazeze pe soluții de rezolvare instabile și care consumă bateriile, scrie Reuters.
Pe de altă parte, dezvoltatorii de aplicații legate de coronavirus din mai multe state americane au declarat pentru Reuters că este vital să li se permită să folosească date despre locația GPS în corelație cu noul sistem de urmărire a contactelor, pentru a vedea modul în care se deplasează focarele.
Prin urmare, dezvoltatorii de aplicații și autoritățile vor putea respinge restricțiile Apple-Google, optând pentru utilizare unei alternative Bluetooth mai puțin performante. Sistemul însă ar putea să rateze unele întâlniri, deoarece iPhone-urile și dispozitivele Android opresc conexiunile Bluetooth după o perioadă pentru economisirea bateriei sau alte motive, transmite publicația menționată.
Google și Apple au luat aceste măsuri, după ce experții din domeniul confidențialității au afirmat că oamenii s-ar putea simți vulnerabili, dacă datele lor GPS ar fi expuse public, menționează Reuters.
Sursa: Flicker/Robert Scoble
Cătălina Hui